Qui controla la dada, controla el relat

He convocat a Genís Roca a parlar de dades però no he pogut evitar parlar d'ètica i història

Susana Lluna i Genís Roca, en conversa aquest dimarts a Instagram | Susana Lluna
Susana Lluna i Genís Roca, en conversa aquest dimarts a Instagram | Susana Lluna
València
01 d'Abril de 2020

Cal ser atrevida per a asseure's a parlar d'ètica en temps de crisi amb Genís Roca, però d'alguna cosa cal morir. I no ho dic perquè és un risc parlar amb ell –risc és no fer-lo-, sinó perquè intentar estar a l'altura de les seues reflexions és una temeritat. Així i tot, en un dia plujós –altre més- m'he posat uns llavis ben de roig per allò de “al mal temps, bona cara” i m'he assegut a desdejunar amb un dels meus mestres. 

A desdejunar des de la meua cuina i ell des de la seua, connectats mitjançant un Live d'Instagram, i compartint amb tots els que s'han unit –més de 100 persones- un poster de Pipi Calzalargas com a element decoratiu principal de la seua cuina. I és que aquesta setmana, amb aquella subtilesa tuitera que li caracteritza, Genís feia broma en Twitter sobre les videotrucades. “Si no tens una llibreria, ja no pots fer videotrucades des de casa”. I per descomptat, hui per al nostre directe no tenia una llibreria de fons, sinó un calendari d'un dels personatges de la nostra infància (som quasi coetanis).

La gestió que empreses i Governs estan fent de les nostres dades és un dels assumptes dels quals més s'ocupa i preocupa a Genís. S'ocupa divulgant en les seues xarxes socials, en les seues conferències, en els mitjans de comunicació i es preocupa com a ciutadà fent costat a organitzacions com Civio. "En aquest moment s'està utilitzant la dada per a la millora del bé comú com, per exemple, saber per la geoposició de mòbils, si hi ha reunions que no haurien de celebrar-se. Si aquest ús és anonimitzat no m'inquieta. Però llavors, que l'Administració ho compartisca perquè la informació és de tots", dispara Genís als pocs minuts d'arrencar.

 S'està utilitzant la dada per a la millora del bé comú, però que l'Administració ho compartisca perquè la informació és de tots", dispara Genís als pocs minuts d'arrencar

Aquests dies es poden llegir per tot arreu lloances al totalitarisme xinés i al ferri control dels seus habitants com a clau del control de la pandèmia. La seductora lògica del totalitarisme, titulava Marta Peirano en eldiario.es fa uns dies. Ho comente amb Genís per a introduir en la conversa les aplicacions mòbils que s'estan creant des d'alguns Governs com la del Departament de Salut de la Generalitat, com l'app 'StopCovid19Cat'. Si el que volem és que tot això passe i es controle, que ens demanen el que siga necessari, no?, pregunte recollint el sentir de moltes persones que m'ho comenten. “La majoria d'apps sobre Covid19 demanen més informació de la que necessiten. La praxi correcta és fitar la informació que es necessite i no voler acumular la dada perquè sí. Entenc que en aquesta crisi tot va molt de pressa. Però, com menys, produeix inseguretat jurídica", em respon Genís, ocupat a defensar sempre que pot la propietat de les nostres dades.

Roca porta anys explicant la diferència entre la dada capturada i la dada merescuda i en temps de coronavirus això ha de continuar vigent, pese a la por, la velocitat i la incertesa. "Hem de diferenciar entre dada capturada i dada merescuda. El primer és aquell que algú extrau del meu comportament, el segon és el que jo cedisc per a compartir una inquietud o necessitat. Hui amb excuses com a seguretat o serveis, ens estem passant amb això”.

A meitat de la nostra conversa de cuina a cuina, continuen arribant persones al directe. Algunes saluden en entrar en el directe, unes altres llancen cors quan Genís Roca diu coses com aquestes: "Qui controla la dada, controla el relat. Si la indústria tèxtil està col·laborant en aquesta pandèmia, produint mascaretes, igual l'empresa tecnològica pot contribuir a predir coses amb l'explotació d'aquestes dades. Si la dada és de tots, ha de compartir-se", insisteix.

I encara que hui li he convocat a parlar de dades, no he pogut resistir-me a preguntar-li per la seua visió com a historiador, amb aquella impressionant capacitat que té per a “llegir” el que ens passa molt abans que la resta ens adonem si més no que està passant. "La història de la humanitat és l'evolució de models de gestió per a anar manegant una població cada vegada major. Quan es va complicant la gestió del grup, cal modificar les regles del joc. Europa va arribar tard i ara estem barallant sols en alguna cosa que és global". 

Continuen apareixent cors en directe en Instagram que assenyalen admiració per les seues reflexions, com també passarà després en Twitter. I és allí on trobe el tancament perfecte per al meu lliurament diari d'aquest diari d'una autònoma en quarantena. Diu Juanjo Brizuela: “La xerrada de hui en directe de Genís Roca i Belike Software té tants kilates que cal posar-la en bucle una vegada i una altra. Tenim una realitat complicada, difícil de reconstruir-la bé. Però han donat suficients arguments per a això”. 

Gràcies mestre.