La primera vegada

La conversa en directe per Instagram amb Xavier Marcet, una experiència plena de lliçons

Lluna i Marcet, en el Live d'Instagram | Susana Lluna
Lluna i Marcet, en el Live d'Instagram | Susana Lluna
Susana Lluna
Periodista i experta en tendències digitals
València
28 de Març de 2020

Que poques paraules necessita Xavier Marcet per a posar-nos a totes a pensar. En un moment en el qual estem descol·locades, que ens ofega la incertesa, que la preocupació per la nostra salut i la dels nostres ens amoïna, aquest gran pensador, consultor i professor és capaç de fer-nos parar per una estona, parlar-nos amb el cap i amb el cor i ajudar-nos a ordenar les nostres idees. Ell és una brisa fresca, positiva i sàvia.

 

Un centenar de persones hem desdejunat amb ell en directe des d'Instagram, mentre la seua gossa Cala li acompanya als peus de la seua cadira i el meu fill adolescent decideix que és el millor moment per a fer-se un desdejuni a l'americana (noten-se els sorolls de fons en el directe cap al final de la conversa). Coses de la quarantena.

“Vivim un moment de supervivència, que no se'ns oblide”, arranca Marcet.

 

“Les empreses s'enfronten a la supervivència. És així de dur i encara que parlem d'altres coses positives, si hi ha una paraula que defineix la situació de les empreses és aquesta”.

Imagine als seguidors del directe pensant que els 60 minuts que tenen per davant escoltant a Marcet des de les seues cases seran durs, perquè busquen amb afany les claus per a traure a les seues empreses d'aquesta i no sembla clar que les vagen a trobar en aquesta connexió. Jo sí que confie. I no tarda res a demostrar-li-ho a tots.

Cada dia té un munt de reunions, que ja ha provat totes l'aplicacions de videoconferència, que ja ha quedat clar que totes funcionen, que les telecomunicacions funcionen. “Ens falten respiradors, però fibra òptica, tenim”, dispara per a explicar que el problema quan parlem de tecnologia és un altre. “Em passe el dia parlant de l'impacte de la intel·ligència artificial, de l'impacte de la robòtica i ve el coronavirus i la tecnologia no el detecta, bo… sí, però qui li fa cas no és una màquina, sinó que el sistema que acaba detectant-lo és més un sistema de persones que no de màquines”. Marcet adverteix que “el problema de les persones que estan gestionant aquesta crisi no és la falta d'intel·ligència artificial, sinó que els falta una màscara o una bata”. I és que alcem tanta expectativa amb la tecnologia que quan arriba un coronavirus ens posa de seguida a tots en el nostre lloc. Primera lliçó per a anotar i subratllar.

Parlem de burocràcia, de flexibilitat, de plans de contingència, de com les empreses, de la nit al dia, s'han vist en una situació tan adversa com aquesta i recalca, com ja va fer ací mateix el dijous, que és hora escriure. "Si no escrivim no pensem, encara que siguen unes línies, esquemes... o simples notes de veu. Però apuntem alguna cosa. Observem als nostres clients i plantegem idees. És temps de reflexió sobretot posem focus en tres aspectes fonamentals: la tresoreria, el client i l'equip humà. I no necessàriament en aquest ordre perquè qualsevol de les 3 podria estar en primer lloc”.

Marcet apunta que "quan la normalitat es restablisca, la nostra obsessió serà vendre. Així que és molt important que aquesta discontinuïtat ens servisca per a aportar valor. L'oportunitat és ara". I res més sona aquesta idea, torne a imaginar als nostres seguidors en Instagram, amb els ulls i oïdes com a plats intentant traslladar aquella gran frase a les seues empreses. I bingo! 
“La pregunta que hem de fer-nos per a augmentar les nostres possibilitats en el futur, si la nostra continuïtat es veu afectada, és què és el que faig molt bé i com podria aplicar-ho en una altra àrea? Pensar en les nostres capacitats! Pensar en termes del que sabem fer bé i veure si les nostres capacitats ens permeten concebre altres oportunitats”. 

En els últims minuts parlem d'aprenentatge i de llibres, i de confiança i de lideratge. Sempre que li escolte o li llig pense que és impossible subratllar o quedar-se només amb una idea. Fins i tot quan li demanes que improvise els seus learnings sobre el coronavirus és sensacional: "El primer aprenentatge del coronavirus és que vida només hi ha una [deixem el tema de la immortalitat per a un altre moment]; el segon, és la importància de la planificació; el tercer, que ens adonem d'una vegada que el valor està en les persones".

 

La primera vegada de Xavier Marcet en un Live en Instagram resulta captivadora. Amb la seua proximitat, senzillesa i síntesi d'idees enamora als que li acaben de descobrir. 

Als que el seguim de prop, ens fascina, una vegada més.

Un seguidor ha dibuixat el directe amb Xavier Marcet | Fernando Abadia

Un seguidor ha dibuixat el directe amb Xavier Marcet | Fernando Abadia