• Innovació
  • El ball de l'emprenedoria: més conversa i menys individualisme

El ball de l'emprenedoria: més conversa i menys individualisme

La segona edició dels Impact Doears ha reconegut els líders que promouen la intel·ligència col·laborativa

La segona edició dels Impact Doers a la Sala Serrahima de Barcelona | Cedida
La segona edició dels Impact Doers a la Sala Serrahima de Barcelona | Cedida
Barcelona
24 de Maig de 2023

Et fiaries del ChatGPT en un moment de crisi? Saps com gestionar les emocions quan emprens? O com fomentar la retenció del talent? Com és la solitud de l'emprenedor en l'etapa inicial? Beneficis a qualsevol cost o de forma sostenible, malgrat sigui a llarg termini? La societat ens empeny a l'individualisme i ens fa oblidar que som col·laboratius. Però un viatge al passat, present i futur ens permet posar en valor el treball d'aquells líders empresarials que, col·laborant, han aconseguit un gran impacte. Aquesta ha sigut, de fet, la proposta de Netmentora Catalunya en la segona edició dels Impact Doers, que ha celebrat aquest dimarts a la Sala Serrahima de Barcelona. I amb una premissa: tota conversació és un viatge, i quan parles amb algú interessant pots acabar en un lloc molt diferent del que vas començar.

Netmentora Catalunya va més enllà de la típica vara de mesurar: l'èxit empresarial no recau només en el valor econòmic de l'empresa, sinó en la intel·ligència col·laborativa, l'economia circular, la inclusió laboral de persones amb discapacitat i la intel·ligència artificial per reduir l'impacte del canvi climàtic. De fet, #ImpactDoers ha estat precisament l'eslògan amb què Netmentora ha celebrat un reconeixement als projectes que tenen un impacte en tres grans eixos: People, Planet i Prosperity.

Els homenatges han protagonitzat l'Impact Night, l'esdeveniment que anualment celebra l'entitat nascuda fa 11 anys i que, enguany, ha comptat amb la presència de més de 160 assistents a l'Espai Serrahima ubicat prop de la plaça Espanya de Barcelona, un centre cultural i artístic, en un oasi amagat de calma enmig de la Barcelona més turística. Una trobada que ha buscat des d’un inici la connexió entre els assistents, mitjançant el ball, la música, els vídeos, els premis, els agraïments i l’”art de conversar”. I que el president de Netmentora Catalunya, Cristian Rovira, ha aprofitat per llançar un dard als amants del ChatGPT: “La intel·ligència artificial ens ajudarà molt, però què passarà el dia que tinguem un problema greu a la empresa? Amb qui ho solucionarem? Amb algú que ens doni confiança, i per això està Netmentora”.

Respecte a cadascuna de les categories premiades, People, Planet i Prosperity, han comptat amb tres solucions finalistes vinculades als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i procedents tant de startups com d'empreses que estan relacionades amb la xarxa de Netmentora, però només n'ha estat una la que finalment ha estat reconeguda.

People i la igualtat d'oportunitats

Un dels moments més emotius de la gala ha tingut a veure amb el premi a Inclusivadora. Un servei de formacions i assessoria a persones amb discapacitat intel·lectual que vulguin emprendre. Es tracta d'un projecte enllaçat per la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), dedicada des del 1984 a millorar la vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els altres finalistes han sigut Metropolis FLAB i Penguins.

Rovira (Netmentora): “La intel·ligència artificial ens ajudarà molt, però què passarà el dia que tinguem un problema greu a la empresa? Amb qui ho solucionarem?"

Planet i el respecte pel medi ambient

La segona categoria que busca que tot sigui possible és la de Planet. Amb les finalistes busquen promoure la lluita pel canvi climàtic, la reducció de la contaminació i la protecció de la biodiversitat. En aquest cas la guanyadora de la categoria ha sigut Recovo. És una plataforma tèxtil que facilita solucions circulars per a la moda usant els residus com a principal recurs. Ajuden les empreses de moda a trencar el cercle dels residus de moda i a accedir a materials per a col·leccions de menor impacte ambiental, tot suportat amb dades de traçabilitat.  

Com a curiositat, Mònica Rodríguez i Marta Iglesias, cofundadores de Recovo, han donat suport a la idea de la intel·ligència col·labrativa i expliquen que “han començat fa dos anys i encara sorgeixen conversacions per complementar la idea original, a part de descobrir una nova oportunitat de negoci recentment”. Finalment, les finalistes de la categoria han sigut Imagin Seabin i Talkual.

Els nombrosos assistents a la segona edició dels Impact Doears | Cedida
Els nombrosos assistents a la segona edició dels Impact Doears | Cedida

Prosperity i innovació

Pels amants de la intel·ligència artificial, una curiositat: quan va sorgir el ChatGPT va aconseguir més d’un milió d’usuaris i en menys de dos mesos 100 milions. Però, com utilitzar aquesta tecnologia d'èxit per crear un impacte positiu?  Per a la categoria de la innovació, la premiada ha estat EarthPulse. És una solució que, a través de la IA, proporciona un SaaS d'anàlisi per satèl·lit per reduir el risc de canvi climàtic i d'avaluació de l'impacte. Neix de l’oportunitat de veure com les dades ofereixen molta informació i no estan ben explotades degut al cost. Els finalistes de la categoria han sigut Columat i Lucid Design Agency.

A l’últim ball de la trobada, els impulsors de Netmentora han fet èmfasi en escollir espais on es generin bones converses i gent amb qui col·laborar per créixer. I un consell final: “Escolliu amb qui col·laboreu, el motiu que us uneix i com ho fareu realitat”.