• Innovació
  • Barcelona és una de les ciutats més atractives per al talent emprenedor

Barcelona és una de les ciutats més atractives per al talent emprenedor

La conclusió s'ha extret a partir d'un informe de l'Ajuntament i altres indicadors externs

Durant el 2023, el consistori de la capital catalana va captar inversió exterior per valor de més de 811 milions d’euros | iStock
Durant el 2023, el consistori de la capital catalana va captar inversió exterior per valor de més de 811 milions d’euros | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
22 de Gener de 2024
Act. 22 de Gener de 2024

Barcelona és la tercera ciutat europea més atractiva per l’ecosistema emprenedor, segons un informe del departament d’Estudis de l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona. Durant el 2023, el consistori de la capital catalana va captar inversió exterior per valor de més de 811 milions d’euros. Aquestes empreses han creat 1.235 llocs de treball. La tasca de captació i acompanyament es fa a través de la Direcció de Promoció Econòmica Internacional i del Servei de Business Landing de l’Oficina d’Atenció a les Empreses de Barcelona Activa.

 

En total, els equips municipals han gestionat 109 projectes, els quals han fructificat en 23 inversions, un 78% de les quals són de nova implantació i la resta són reinversions d’empreses instal·lades a la ciutat que aposten per continuar creixent des de Barcelona. A finals del 2023, Barcelona treballava en una cartera de 57 projectes, 7 dels quals ja es troben en procés d’aterratge a la ciutat. A banda dels projectes del sector TIC, que són majoritaris en la cartera de projectes oberts (35,09% del total d’empreses), destaca també el de transport, logística i distribució (12,28%) i el d’indústria i manufactura (12,28%). Per origen de la inversió, els principals països a la cartera de projectes en gestió són la Xina, Alemanya, Regne Unit i els Estats Units, amb més del 45% del total.

Pel que fa a la demarcació de Barcelona, un estudi de la Diputació de Barcelona assegura com l’any 2022 es va generar una facturació de 328.985 milions d’euros. Amb les dades a la mà, el Barcelonès concentra el 44,2% de les empreses de la província i el 39,6% del volum de negoci (115.341 milions d’euros). Per darrere apareixen el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Per resultat d’explotació, els deu primers sectors de la província de Barcelona són els següents: activitats immobiliàries (33,3%), activitats financeres i d’assegurances (31,7%), químic i farmacèutic (10,6%), construcció d’immobles i obres d’enginyeria civil (9,5%), activitats professionals i científiques (8,6%), energia i gestió de residus (7,5%), educació i administració pública, indústries manufactureres (6,6%), productes minerals no-metàl·lics (6,4%) i maquinària (6,3%). Un altre de les dades a tenir en compte és que a la demarcació existeixen 21 empreses que facturen més de 1.000 milions d’euros. L’informe s’elabora a partir de l’anàlisi de l’estructura del teixit productiu de 12 comarques i 38 sectors econòmics.