• Innovació
  • Barcelona vol arribar a l’Olimp de la immunologia

Barcelona vol arribar a l’Olimp de la immunologia

Amb una inversió de 100 milions d’euros, la Fundació ‘la Caixa’ posa la primera pedra del futur CaixaResearch Institute

Imatge de les obres del futur CaixaResearch Institute | Aleix Ramirez
Imatge de les obres del futur CaixaResearch Institute | Aleix Ramirez
Barcelona
31 d'Octubre de 2023

Barcelona reforça amb formigó la seva condició de capital internacional de la recerca amb el CaixaResearch Institute. La Fundació ‘la Caixa’, amb una inversió de 100 milions d’euros, ha posat la primera pedra del futur centre especialitzat en immunologia. Sota la direcció del doctor Josep Tabernero, l’equipament tindrà una extensió de 20.000 metres quadrats i, a la vegada, acollirà 500 professionals de l’univers científic. “Parlem d’una fita transcendental per la història de la recerca del nostre país”, descriu Isidre Fainé. El president de la Fundació ‘la Caixa’ ha volgut destacar com el projecte “allibera una zona verda que s’incorpora al Parc de Collserola”. 

 

La previsió és que durant l’any 2025 finalitzin les obres de construcció del primer mòdul, fet que permetrà allotjar els primers grups de recerca. Més enllà de l’activitat d’investigació i recerca, el CaixaResearch Institute ubicarà spin offs relacionades amb la ciència. “La nostra missió, entre altres, serà aprofundir en els diferents mecanismes immunològics de les malalties”, destaca Tabernero. En aquest sentit, el doctor recorda que la immunologia “és una disciplina molt complexa i requereix ser abordada des d’una perspectiva multidisciplinària”. Per la seva banda, Jaume Collboni assegura que “el fil conductor de la Fundació ‘la Caixa’ a la ciutat és la persona i les seves necessitats socials”. L’alcalde vaticina com les instal·lacions representaran “un gran salt de qualitat per Barcelona i tota la seva recerca científica”. L’acte també ha comptat amb la presència d’altres personalitats del món polític, social i econòmic com Laia Bonet, Maria Eugènia Gay, Jordi Valls, Andreu Mas Colell, Joaquim Gay de Montellà o Juan José López Burniol. 

 

Interacció amb les malalties i l’anàlisi dels factors mediambientals

L’equip liderat per Josep Tabernero prioritzarà aquelles accions que vagin destinades a tractar les malalties neurològiques, oncològiques, infeccioses i tots els factors mediambientals que hi influeixen. El CaixaResearch Institute disposarà d’una gran zona d’activitat científica amb laboratoris i espais per a la innovació. Un altre dels sectors s’utilitzarà per acollir els departaments de direcció i gestió. També s’ha reservat superfície per esdeveniments i activitats de networking. “L’institut serà l’epicentre on la ciència espremerà tot el seu potencial i els científics tindran la tecnologia d’última generació”, sosté Tabernero. 

Imagen conjunta de Isidre Fainé, Jaume Collboni y Josep Tabernero | Aleix Ramirez
Imagen conjunta de Isidre Fainé, Jaume Collboni y Josep Tabernero | Aleix Ramirez

El projecte arquitectònic està liderat per Eduard Gascón i l’equip de TAC Arquitectes. La construcció de l’edifici s’ha concebut a partir de criteris de sostenibilitat, ús de materials reciclats i millora de la biodiversitat del terreny. Collboni ha aprofitat aquest aspecte per celebrar que “amb aquesta transformació urbanística, la ciutat guanyarà una plaça”. L’alcalde de Barcelona ha fet servir l’acte de col·locació de la primera pedra del CaixaResearch Institute per reivindicar el paper de la ciutat “com a capital científica d’Espanya i Europa”. Sota el criteri de l’Ajuntament, el reconeixement internacional també arriba per altres iniciatives similars com la Ciutadella del Coneixement.

El pressupost de la Fundació ”la Caixa” arribarà als 538 milions d'euros el 2023. Es tracta del pressupost recurrent més gran en la història de l'entitat, que suma més d'una dècada destinant una inversió superior als 500 milions d'euros al desenvolupament d'iniciatives socials, científiques, educatives i culturals. El 2022, el pressupost va ser de 515 milions d'euros, per la qual cosa la dotació per al present exercici s'incrementa en 23 milions d'euros. En paral·lel al CaixaResearch Institute, recentment, la Fundació ‘la Caixa’ ha mobilitzat 3,3 milions d’euros per impulsar 29 projectes de recerca biomèdica, dels quals 15 es desenvolupen a centres de recerca catalans. L’objectiu d’aquesta acció és fomentar la creació de nous productes, serveis i empreses relacionades amb les ciències de la vida i la salut. Els principals àmbits d’actuació són els dispositius mèdics com hidrogels 3D com a base per a cultius cel·lulars relacionats amb la investigació del càncer o sistemes de diagnòstic d’avantguarda.