• Innovació
  • Quan un fracàs també representa un èxit

Quan un fracàs també representa un èxit

'Fuckup Nights' és un moviment internacional que recull les experiències fallides d'emprenedors

Imatge d'una dona davant d'un ordinador | iStock
Imatge d'una dona davant d'un ordinador | iStock
Barcelona
10 de Novembre de 2022

La por al fracàs és una de les principals debilitats de les persones i el conjunt de la societat. Ara bé, un projecte fallit pot suposar un èxit? Aquest és el punt de partida de Fuckup Nights, un moviment internacional nascut l’any 2012 a Mèxic i que, principalment, es dedica a promoure esdeveniments on els emprenedors comparteixen els seus fracassos.

“Compartir els nostres errors és un gran acte d'humilitat”, apunta Begoña Echeverría, coordinadora de la comunitat. El format de les trobades Fuckup és un o dos cops al mes convocar a tres persones i cadascuna d’elles té 7-10 minuts per explicar la seva experiència amb un parell d’imatges. 

En deu anys d’existència, Fuckup Nights ha exportat la seva experiència a 215 ciutats d’arreu del món i ha donat veu a 15.000 històries fallides. L’objectiu, segons els impulsors del moviment, és concebre l’error com una forma d’accelerar l’arribada a l’èxit i a la vegada generar un espai de networking

1
Imatge de la xerrada al BizBarcelona | Aleix Ramirez

Mentalitat oberta per crear una empresa gran 

“Tendim a pensar que tot ho podem fer sols”, així s’ha expressat Martina Guzmán, mentora de dones emprenedores. L’any 2009, Guzmán i la seva parella van fundar Envioadomicilio.es a Barcelona, la primera pàgina web de menjar a domicili a l’Estat que va comptar amb una xarxa de 350 restaurants repartits per 12 ciutats. 

Una idea de negoci que des d’un bon principi va haver de competir amb grans gegants com JustEat. “Durant quatre anys no vaig tenir vida, perquè em vaig dedicar amb cos i ànima a promoure el meu producte”, cita com a exemple l’emprenedora del que és per ella el camí cap a la consolidació d’un projecte. 

Guzmán: “Tendim a pensar que tot ho podem fer sols”

“Quan vaig veure els diners que treia JustEat d’una ronda de finançament, em vaig adonar de la realitat i que ser la primera a sortir al mercat no és garantia d’èxit. Em va caure el món a sobre”, descriu Guzmán. D’aquí que Martina Guzmán insisteix a rodejar-se de grans professionals ·”per ajudar-te a desenvolupar la teva idea, la il·lusió no ho és tot”. 

 

Vincle entre el talent i la innovació 

La xerrada s’ha celebrat a les instal·lacions de Fira de Barcelona, en el marc de la segona i última jornada del BizBarcelona - Saló de l’Ocupació. El talent i la innovació al servei de la sostenibilitat, la ciberseguretat en el sector empresarial o els obstacles a l’hora de comprar una empresa són algunes de les temàtiques que han captat l’atenció dels visitants. 

Fins aquesta tarda hauran passat pel recinte de Montjuïc unes 10.000 persones i 190 ponents convidats per transferir el seu coneixement en àmbits com l’emprenedoria, la gestió empresarial, innovació, màrqueting, xarxes socials, finançament, gestió del talent o tendències. A Barcelona també s'han vist totes les eines disponibles per conèixer l'ecosistema emergent del país.