Agilitat, innovació, tecnologia o sector estratègic són alguns dels conceptes que han protagonitzat la conferència sobre el futur de la indústria farmacèutica, dins la tercera jornada de la Barcelona New Economy Week. La trobada ha estat moderada per Orlando Vergara, fundador de Luebarna Ecosystems, i ha comptat amb la participació de Lidia Martín, directora general d’Almirall Iberia; Olga Insua, directora general d’Angelini Pharma a Espanya i Mar Fábregas, directora general de Laboratorios Stada a Espanya.
Com a punt de partida, Vergara ha destacat que “s’estan creant les condicions necessàries perquè Espanya guanyi competitivitat”. En aquest sentit, Lidia Martín ha afegit que “Europa té una gran oportunitat per convertir-se en un hub farmacèutic de referència”. El període per completar la creació d’un fàrmac arriba als 10 anys i els ponents coincideixen que la tecnologia pot reduir, “dràsticament”, els terminis.
Segons un estudi d’ACCIÓ sobre les startups a Catalunya, aquest ecosistema acumula 2.000 firmes que generen més de 19.000 llocs de treball i una inversió captada de 1.653 milions d'euros. Des del punt de vista sectorial, la salut concentra el 16% del pastís. “La innovació farmacèutica no s’ha de considerar una despesa, sinó una inversió”, conclou la dirigent d’Almirall. Actualment, la companyia catalana destina un 12% de les seves vendes a projectes de R+D. Sense deixar aquesta fase inicial del debat, Orlando Vergara ha instat a prendre les decisions amb una mirada d’empresa i d’ecosistema. “Les persones volen solucions integrals pels seus problemes de salut i això no es pot oferir només des d’una única empresa”, defensa l’expert farmacèutic. A Catalunya, l’activitat relacionada amb les ciències de la vida fa una contribució del 8,7% al PIB. Unes 1.300 empreses representen la meitat de les exportacions estatals del sector.
La prevenció per davant de la intervenció
Vergara ha posat damunt la taula la necessitat de revertir segons quins esquemes existents en l’àmbit de la salut. “El 80% dels recursos al sector farmacèutic es destinen a la funció intervencionista i només un 20% per la prevenció”, manifesta el fundador de Luebarna Ecosystems. Continuant amb les dades, Mar Fábregas ha alertat que, a Espanya, el percentatge de persones que es fan una revisió anual arriba al 42%. La representant d’Stada ha volgut remarcar la xarxa de 22.000 farmàcies repartides per tot l’Estat.
Davant d’aquest escenari, Olga Insua creu que cal aprofitar la revolució tecnològica, “eines com la Intel·ligència Artificial ja han arribat i el nostre entorn evoluciona constantment”. A través de mitjans telemàtics, la ponent ha llançat, al públic assistent i també als espectadors, la pregunta de com s’ha d’emprar la tecnologia per crear impacte. Per la seva banda, Fábregas valora que no s’ha de deixar la banda la digitalització com una eina “per millorar l’eficiència i aportar un valor afegit”.
? ¡Arrancamos con la nueva vertical #health! Empezamos con un planteamiento de futuro: ¿Qué nos depara la industria farmacéutica? @OrlandoVC11 (BlueBarna Ecosystems), Mar Fábregas (@STADA), Olga Insua (@AngeliniFarmaES) y Lidia Martín (Almirall Iberia), nos lo cuentan. pic.twitter.com/xV71cfgwct
— BNEW - Barcelona New Economy Week (@BnewWeek) October 4, 2023
Entre els anys 2014 i 2020, el sistema català de coneixement va ser capaç de captar 1.500 milions d’euros de programes europeus per finançar la recerca i la innovació. Les empreses i organitzacions beneficiàries d’aquests recursos han d’incorporar l’impacte científic, econòmic i social de la recerca dins dels seus projectes. “És el moment de fixar polítiques per incentivar la investigació a Europa, i per això necessitem retenir talent”, expressa Lidia Martin. Un objectiu, on és imprescindible “fomentar la col·laboració publicoprivada per trobar la gent adient”.
Mar Fábregas ha volgut aprofitar l’altaveu del BNEW per visibilitzar el paper dels medicaments genèrics. “El sistema nacional de salut seria insostenible sense el medicament genèric, un àmbit amb un alt component industrial”, apunta la directora general de Laboratorios Stada. A Espanya existeixen unes 20 plantes de medicaments genèrics i 7 de cada 10 medicaments consumits es fabriquen a l’Estat.