Com tractem una malaltia que no sabem que tenim? No podem, però el que sí podem fer és posar tot el nostre afany per diagnosticar-la abans. Aquesta va ser la conclusió a la qual van arribar Alfons Porro i James Hugall, dos emprenedors i fundadors de Breaz. La startup amb seu a Barcelona Activa ha desenvolupat un sistema per detectar de forma precoç la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC), una afecció respiratòria que es caracteritza per limitar l'accés d'aire als pulmons.
"La principal dificultat que ens trobem quan es tracta de la MPOC, és que els seus símptomes es detecten quan la malaltia està molt avançada", lamenta Porro. D'aquesta problemàtica es van adonar participant en el curs organitzat per Biocat, per accelerar l'emprenedoria en el sector de la salut, on es van conèixer. "En aquest entorn vam poder estar en contacte directe amb els metges i per tant veure en quines àrees els podíem ser més útils", explica el cofundador.
"Sabíem que volíem treballar en el sector de la salut i marcar la diferència en la vida de les persones", afirma Hugall. Aquest esperit l'han mantingut durant la pandèmia del coronavirus. "El virus ens ha afectat perquè no hem pogut seguir treballant amb els metges com fins ara, però ens ha empès a estudiar com el nostre producte podria ajudar en el diagnòstic de la covid-19", assegura el cofundador.
No cal forçar per diagnosticar
Gràcies a l'observació i l'aprenentatge dins del programa de Biocat, els dos emprenedors van veure alguns dels errors del sistema de diagnòstic actual. "És com si vas al metge amb mal al turmell i per diagnosticar-te et fan saltar sobre el peu que et fa mal per veure quant pot aguantar", exemplifica Porro.
Hugall: "Sabíem que volíem treballar en el sector de la salut i marcar la diferència en la vida de les persones"
Breaz proposa una alternativa basada en què el pacient només ha de respirar dins d'un tub. Per la seva banda, el personal mèdic podrà llegir el grau d'obstrucció dels pulmons del pacient. Tot plegat, en un lapse de dos minuts.
No només volen canviar l'aparell amb el qual es diagnostica, sinó tot el procés. Per això han adaptat Breaz perquè es pugui fer servir en l'assistència primària. "Incorporar-lo en aquest àmbit facilitarà el diagnòstic precoç", assegura Hugall.
Un futur a poc a poc
Actualment, es troba en fase de prova i són molts els reptes que encara tenen al davant. Per ara ja porten més de 200 entrevistes que confirmen la seva funcionalitat tècnicament i la seva implantació en els espais de l'assistència primària.
"Tot el que impliqui treure un nou producte al mercat sanitari passa per moltes revisions, és un procés llarg", recorda Porro. Durant aquest procés, seguiran treballant per establir noves relacions amb hospitals i en un futur pròxim obriran una ronda de finançament.