Bretxes que no són bones

Una bretxa és 'esvoranc o obertura' i pot ser salarial, digital o de pobresa

La bretxa de gènere és cada vegada més present a converses informals. | TERMCAT
La bretxa de gènere és cada vegada més present a converses informals. | TERMCAT
TERMCAT
Barcelona
23 de Juliol de 2019

Us heu fixat que en els àmbits de l’economia, de l’empresa i del món laboral, però també en la recerca, les iniciatives polítiques, les reivindicacions sindicals i, fins i tot en converses informals, cada vegada és més present el terme bretxa salarial de gènere?

 

Es refereix a la diferència entre el salari mitjà d’homes i dones, i s’utilitza com a indicador estadístic de la Unió Europea sobre les condicions de vida. També es recull amb la forma bretxa salarial entre homes i dones, però molt sovint es fa servir reduït a bretxa salarial, perquè el context ja fa evident a quina mena de diferència salarial s’està fent referència.

 

Des del punt de vista de la formació, es tracta d’un terme creat per sintagmació sobre la base del substantiu bretxa (d’origen francès), que vol dir ‘esvoranc, obertura’. En els darrers anys s’han creat diversos termes sobre aquesta mateixa base, com ara bretxa digital o bretxa de pobresa.

Confiem que el fet que el terme sigui cada dia més utilitzat sigui també un senyal que s’estan fent passos efectius per erradicar aquesta injustícia social.