• Innovació
  • Cadascun dóna el que rep i rep el que dóna

Cadascun dóna el que rep i rep el que dóna

Aquest dimarts és dia de facturació i de pagar autònoms i pinten bastos per a nosaltres

L'impagament de les factures és un dels principals problemes de les empreses
L'impagament de les factures és un dels principals problemes de les empreses
Susana Lluna
Periodista i experta en tendències digitals
València
31 de Març de 2020

Hui és dia de facturació. Acaba el mes més estrany de la meua curta carrera com a autònoma i des de bon matí prepare les factures que he d'enviar als meus clients de consultoria de màrqueting i comunicació digital. He parlat amb ells aquests dies i de manera unànime em diuen que “són temps molt complicats, especialment per als autònoms, així que mentre ens ho puguem permetre, comptes amb tot el nostre suport”. Sóc afortunada. Ho sé.

 

Crec fermament que cadascun dóna el que rep i rep el que dóna. Pot semblar una cosa romàntica, però si dónes el 200% -sobretot quan no t'ho demanen- és bastant probable que quan estigues en desavantatge o en situació de necessitat, tot o una mica del que has donat de més torne a tu a manera de recompensa o reconeixement. 

Curiosament, des del Govern no el veuen igual. La ministra de treball, Yolanda Díaz, ha dit diumenge que “d'aquesta crisi eixirem fent costat als treballadors, amb un teixit productiu més fort”, però és obvi que no es referia als autònoms. Perquè hui, 31 de març, a més de facturar –i alguns amb sort, cobrarem-, també paguem el nostre rebut d'autònoms, com cada mes. 

Complim amb la nostra obligació i potser seria un bon moment perquè se'ns reconeguera l'esforç. Potser seria un bon moment per a recordar que el 99,8% del teixit empresarial espanyol el formem pimes i autònoms. Segons les últimes dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social sobre les empreses inscrites en la Seguretat Social, de les 2.900.113 empreses que hi ha a Espanya, 1.556.030 pertanyen a autònoms que estan al capdavant de pimes sense assalariats. Potser seria un bon moment perquè s'aprovaren ajudes per als autònoms, però ajudes de debò.

Em sembla increïble haver de demostrar que t'ha afectat tota aquesta crisi de la COVID-19. Algú pot pensar que, a excepció de les farmàcies i botigues d'alimentació i activitats molt concretes, està situació no li està afectant a algun autònom o pime? Exceptuant alguns sectors que tenen tecnologia adequada per al teletreball -pel seu dia a dia-, la majoria de xicotets negocis no tenen la infraestructura necessària. I no sols per a continuar desenvolupant la seua activitat. Tampoc per a presentar la documentació necessària per a poder demanar les ajudes. I en aquest cas ja no és un problema d'infraestructura només de les pimes. Sinó que als assessors els estan demanant, per exemple, certificats de titularitat de comptes, últims rebuts d'autònom pagats i amb la Llei de Protecció de Dades ni connectant-nos online al nostre banc ens donen molta de la informació que necessitem. És necessari acudir en persona –recordem que no es pot eixir- i, damunt, molts bancs et cobren pel document. Ens donen per tots els costats.

Una de les notícies recents parlava de facilitats en els ajornaments per als impostos del primer trimestre que hem de fer a l'abril. Exactament de l'1 al 20 d'abril. En data de hui, ni els han ajornats ni suspés. Així que, hem de preparar aqueixa documentació.

És una realitat que una gran majoria d'aquest 99,8% de pimes continua treballant amb documents físics perquè els seus assessors –si els tenen- els assenteixen corresponentment. Però si la majoria de pimes estan tancades i tots ficats a casa, com entregaran la documentació? Ahir mateix escrivia ací que els experts adverteixen que “la comptabilitat ha de ser real, ordenada i reflectir la imatge fidel de l'empresa. Si ens obliguen a presentar el trimestre en els terminis habituals, les dades seran de tot menys reals”.

Com a autònoma em pregunte si una mica del meu esforç en aquests 4 anys de treball, en els quals no he faltat ni una vegada a les meues obligacions fiscals, no podria veure's reconegut. Em pregunte si en aquesta situació l'única cosa que es planteja el Govern és recaptar coste el que coste, o si per contra es podria plantejar ajornar el trimestre i fer com a excepció un semestre al juliol. O posposar el primer trimestre a maig o juny. 

Si hem de continuar sent aquest 99,8% del teixit empresarial espanyol necessitem rebre una mica del que hem donat.