Caixers Bitcoin catalans arreu del món

L'empresa és pionera a l'Estat espanyol i a Europa, ja que instal·la màquines que permeten la compra i venda de la moneda virtual

BTCPoint a la fira Bitcoin2014 d'Amsterdam
BTCPoint a la fira Bitcoin2014 d'Amsterdam
Aida Corón
28 de Gener de 2015
Act. 30 de Març de 2015

En alguns estudis sobre les professions de futur que ha creat Internet, s'hi troba la d'especulador de divises alternatives. Però a la llista també s'hi podria afegir la d'especialista en tecnologia Bitcoin. Qui dissenya l'app que fa de moneder i administra la moneda? Qui s'encarrega de gestionar una pàgina amb informació sobre el seu valor i compravenda? I, no ho podem oblidar, qui fabrica els caixers que canvien la divisa a euros físics? Per la darrera pregunta tenim resposta: l'empresa catalana BTC Point, única del seu àmbit en tot l'Estat espanyol.

Un sector poc explotat i amb poca competència
"Al món hi ha unes 300 màquines de canvi. A Espanya n'hi ha 4; als EUA i al Canadà, 100 a cada país; i la resta estan en altres països. Està molt mal repartit", explica Borja Rossell, CEO de la companyia. Tan mal repartit com de desequilibrat està al món l'ús del Bitcoin i el coneixement de com funciona; al capdavant sempre hi ha Nord-amèrica.

Pel que fa a les empreses que construeixen caixers, la situació no canvia, de manera que Rossell està tranquil respecte a la competència. "N'hi ha al Canadà i als Estats Units, i alguna a l'est d'Europa", diu, el que deixa clar que és un nínxol encara per explotar.

Si això no posiciona prou bé a BTC Point, el fet de crear màquines que permeten comprar i vendre Bitcoin els arrodoneix el negoci. No ho fan totes, un bon exemple és el caixer del centre comercial Diagonal Mar de Barcelona, el qual "només venia Bitcoin i no deixava retirar diners en efectiu", matisa el CEO, com passa amb el 70% de les instal·lacions per canviar la divisa virtual. I que l'empresa catalana estigui dins del 30% contrari és un plus per a ser escollida.

Emprendre per casualitat 
Les arrels de BTC Point es troben en una primera empresa creada per la curiositat de tres joves que es dedicaven a la fabricació de màquines per a crear Bitcoins. "La companyia anava bé i facturàvem bastant; però, com a vegades passa, dos negocis de la competència es van aliar, van desenvolupar uns productes millors i ens van arrasar", rememora Rossell.

Lluny de rendir-se, van reinventar-se i van saber trobar el forat: "Com que el sector de la mineria –extracció o creació de Bitcoin- ja no era, ni és, rendible, vam fer el pas als caixers automàtics". I així sorgeix l'abril de 2014 BTC Point, per casualitat, i per la sort d'arrossegar saldos positius de l'anterior companyia per invertir-los.

La sòlida experiència adquirida amb el primer negoci ha sigut suficient per superar els vuit primers mesos de l'empresa amb beneficis. Tampoc ha sigut una trava que al capdavant hi hagi tres joves –socis i fundadors- d'entre 21 i 28 anys, amb algun encara a la Universitat, més aviat ha sigut l'empenta per provar coses noves un dels secrets de l'èxit.

Un client peculiar
Cada caixer val vora 7.000 euros. Sembla una xifra astronòmica, però inclou unes despeses de fabricació –fets a Olot (La Garrotxa)-, de hardware i d'enviament elevades. Només cal tenir en compte que envien les màquines per mar als compradors nord-americans, els més habituals. A hores d'ara han instal·lat cinc caixers i tenen venuts vuit més.

En aquest punt, la pregunta és: Qui compra un caixer? "Tenim de tot, també empresaris que volen fer negoci amb Bitcoin i tenen ubicacions interessants", respon Rossell. Per ubicació interessant s'entén un lloc freqüentat per gent, perquè els guanys van en funció de les operacions que s'hi facin.

En paral·lel als empresaris, el CEO de BTCPoint enumera un altre perfil recorrent: Aficionats i earlyadopters del Bitcoin que el van començar a usar en els seus inicis. "Si tu has sigut llest i vas comprar-ne fa anys, invertint-hi 1.000 euros, ara segurament tindràs 300.000 euros. Molts han passat d'estar en la misèria a ser rics i han decidit tornar a provar sort amb els caixers", explica anecdòticament.

Explotar els caixers
La persona qui posa un caixer és també l'encarregada d'explotar-lo. Això significa que és ella qui fixa la comissió per cada operació i qui procura que hi hagi sempre diners en efectiu per efectuar el canvi de Bitcoin a euros. Com que el fet de poder decidir sobre la quota a pagar per les comissions genera recel, Rossell no triga a corregir la reacció: "Sempre serà baixa, per la qual cosa el benefici que s'emporta el propietari és petit. Si no fos així, els usuaris de la moneda s'encarregarien de buscar un altre caixer on la comissió sigui més baixa, i el propietari acabaria perdent clients".

L'aparell té operativa de compra i venda, i admet efectiu i targeta. Compleix, doncs, el marc legal, el qual limita en 2.500 euros els pagaments en efectiu, pel que la màquina no accepta pagaments superiors. Això no significa que no es facin operacions més grans a Internet. N'hi ha, i moltes de milions d'euros.

BTC Point només explota directament el caixer instal·lat al Makers of Barcelona. Ho van fer per posar a prova l'aparell i veure la reacció dels seus usuaris, a mode testeig del producte durant aquest mes i escaig. En aquest temps han pogut veure que hi ha entre 10 i 20 operacions diàries i amb una mitjana de 300 euros per moviment. És l'única màquina disponible a Catalunya, però hi ha més formes per vendre i comprar Bitcoins.

El comprador de monedes virtuals
El tipus d'usuari de la criptodivisa també és particular. Mitjançant els resultats del caixer del MOB, Rossell diu que la majoria tenen entre 20 i 40 anys, i que la majoria són curiosos que van a provar i comprar per vegada.

Malgrat els intents de normalitzar l'ús de la moneda, el CEO de BTC Point critica que Espanya sigui un dels països amb menys Bitcoins en circulació. Posa com a exemple el Canadà, amb menys població que a Espanya, i a on hi ha més població. A Europa, un els països que destaca és Holanda.