La diva més icònica està de gira. Maria Callas torna als escenaris 41 anys després de la seva mort... en forma d'holograma. De la mà de Base Hologram, aquesta companyia està especialitzada en espectacles amb efecte sorpresius, sent filial de la més tradicional Base Entertaiment, dedicada a la producció de representacions teatrals i tota mena d'espectacles en viu. Si la tecnologia fa possible que milers de fans omplin estadis seguint cantants virtuals com Hatsune Miku, per què no reviure cantants que ja són eterns a l'imaginari col·lectiu?
L'espectacle, que passarà per diverses ciutats de tot el globus, és possible gràcies a la combinació de tecnologia hologràfica, làser i de realitat augmentada. Una aproximació que al seu web, Base Hologram destaca com una de les més agressives i úniques en el camp de la tecnologia hologràfica.
La Callas és l'última incorporació al seu elenc d'artistes, que es va inaugurar amb el rocker Roy Orbison, i que s'ampliarà el 2019 amb Amy Winehouse. Així, potser en un futur no gaire llunyà podrem veure cúes de fans a les portes del Palau Sant Jordi de Barcelona acampant per acudir al concert de grans cantants ja traspassats.
A l'espectacle, Maria Callas canta i interactua amb una orquestra de 50 músics en viu, gràcies a un llarg procés d'experimentació i de prova i error. Amb aquesta aposta, la companyia vol combinar el potencial del mercat de la realitat virtual i augmentada, que xifra en 110 bilions de dòlars el 2021, i el dels concerts i espectacles, la indústria amb més creixement en els últims anys.
Els espectacles del futur seran tecnològics
Un altre desplegament de tecnologia i teatre és el que ens porta l'experiència Caminant entre dinosaures, l'espectacle que adapta, gràcies a un pressupost de 20 milions de dòlars, la famosa sèrie de la BBC amb el mateix nom. Després de triomfar a 250 ciutats de tot el món, ha tornat aquest any a Barcelona presentada per l'actor Joan Sureda, després de passar-hi per primera vegada el 2010. Gràcies a projeccions i, sobretot, 18 reproduccions de grandària real controlades per control remot recrea com era la Terra fa milions d'anys.
Pel que fa a Catalunya, també tenim producció pròpia en aquest sentit. L'exemple més famós és Ona, la primera cantant virtual en català, desenvolupada per l'empresa Voctro Labs. La creació d'aquesta companyia es va estrenar l'any 2013 durant les festes de la Mercè. La seva actuació va ser una barreja de concert virtual i videojoc interactiu, ja que els usuaris de Twitter intervenien en el procés de crear la lletra de les seves cançons.
De la mateixa manera que en la funció desenvolupada per Base Hologram, Caminant entre dinosaures i la cantant de Voctro Labs ens donen pistes sobre com seran les grans produccions del futur.