Thumblock, el primer cadenat per a motocicletes que funciona amb l’empremta dactilar, i VOLT, un carregador de mòbil universal i sense fils, han estat els projectes que s’han imposat en les modalitats Idea i Empresa, respectivament, de la desena edició dels premis UPF Emprèn a la Iniciativa i a la Capacitat Empresarial. Miquel Giménez, estudiant de quart curs del doble grau d’Enginyeria Mecànica i Enginyeria Electrònica Industrial Automàtica del TecnoCampus, és l’autor de Thumblock. Pel que fa a VOLT, els autors són els antics alumnes dels estudis d'ADE i Economia de la UPF Àlex García i Robert Ponjoan .
Un cadenat que pot llegir la teva empremta
El projecte guanyador d'Idea, del qual s’ha creat un primer prototip, consisteix en un cadenat biomètric intel·ligent per a motocicletes que funciona amb l’empremta dactilar per tal que l’usuari tingui una major comoditat i seguretat. El prototip consta de dues parts, el disseny físic, que s’ha realitzat mitjançant impressió 3D, i la part electrònica, que incorpora el sensor d’empremtes dactilars i el mecanisme d’obertura de l’aparell.
El cadenat, que té una capacitat d’emmagatzematge de fins a 2.000 empremtes dactilars i una bateria recarregable que dura entre cinc i sis mesos, té un seguit de prestacions, possibles gràcies a l’ús de l’Internet de les coses i la tecnologia biomètrica. Així, permet l’ús compartit entre els usuaris, rebre una alerta al telèfon mòbil en cas que estiguin intentant forçar el cadenat, i la geolocalització de la moto on està lligat.
L'endoll per emportar allà on vulguis
García i Ponjoan ja fa un any que estan treballant en VOLT. Esperen sortir al mercat a principis del proper mes de desembre, a partir d’una campanya de crowdfunding per al quick start, que els permeti finançar la comanda mínima de la primera producció.
El producte és un carregador universal sense fils per facilitar i fer més còmode la càrrega del mòbil, i que permet carregar el dispositiu mentre es mira una sèrie o es fa una vídeotrucada, per exemple. A banda de poder carregar els dispositius més moderns a través de la tecnologia sense fils Qi, també està preparat per endollar els aparells tradicionals, amb diferents tipus de connectors integrats a la base.
El projecte inclou dos models, amb unes prestacions idèntiques i fabricats amb estructures robustes i compactes, però pensats per a diferents públics: el VOLT One (casa), adaptable en qualsevol entorn domèstic, i el VOLT Hive (negocis), un dispositiu de càrrega en grup, adreçat a diferents tipus d'organitzacions, i que permet als clients reforçar un tracte diferencial. Els seus autors es volen centrar durant el primer any en l’entorn de l’hostaleria, però després es volen expandir a hotels, despatxos, hospitals, clubs, perruqueries, creuers, comerços, etc.