La Generalitat i el govern de Flandes han signat un acord per tal de promoure els ecosistemes d’startups dels dos territoris. L'objectiu és intercanviar informació rellevant en l’àmbit econòmic, de comerç i d’inversió. “L’ecosistema de startups de Flandes té elements destacats com una alta aposta per la inversió en R+D o les aplicacions de tecnologies deep tech, elements que coincideixen amb el focus que vol posar Catalunya en el nostre ecosistema d’startups”, apunta Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Treball i conseller delegat d’Acció. Per la seva banda, Piet Demunter, responsable de Flanders Investment & Trade, ha assegurat que “no es tracta només de compartir idees; es tracta de nodrir una cultura de la col·laboració on diverses fortaleses s'uneixen per superar reptes i aprofitar oportunitats”. En aquest sentit, el directiu ha afegit que les startups catalanes i flamenques poden aprofitar les xarxes, els recursos i les experiències de l'altre per assolir nous horitzons en el paisatge empresarial en constant evolució”.
Catalunya va tancar l'any 2023 amb més de 2.102 startups, segons un estudi elaborat per Acció. Segons l'agència del departament d'Empresa i Treball, aquesta xifra és la més alta de la sèrie històrica. Des d’una perspectiva sectorial, les firmes emergents catalanes generen activitat al sector de la salut (16,9%), serveis empresarials i programari (15,2%), les TIC (5,7%), l’alimentació (5,2%), sostenibilitat i energia (5%), fintech (4,8%), viatges i oci (4,4%), tecnologies de l’educació (3,8%) i continguts digitals (3,6%). L’informe també contempla com les startups generen 20.600 llocs de treball.
Actualment, el 32% de les firmes tenen més de 10 treballadors, un percentatge que fa quatre anys no arribava al 20%. El 54% dels projectes compten, entre el seu equip directiu, amb una persona que té experiència en projectes d’aquestes característiques. Sense deixar l’àmbit laboral, 1 de cada 4 treballadors és estranger. Pel que fa a la inversió captada, les startups catalanes han obtingut 688 milions d’euros a partir de 288 rondes de finançament. Catalunya és el territori de l’Estat amb més startups fundades només per dones.
De fet, el 9% de les empreses emergents que es creen al nostre país tenen com a única emprenedora al talent femení. Un altre informe d'Acció també mostra que Barcelona es consolida com el segon hub amb major nombre de fundadors d’empreses procedents d’universitats locals, només per darrere de París. Altres rànquings, com el d’Startup Heatmap Europe, situen la capital catalana com una de les destinacions més preferides. Aquesta classificació conclou que un 17,1% dels emprenedors europeus escollirien la ciutat per davant d’Amsterdam i Lisboa, entre altres ciutats.