• Innovació
  • Catalunya lidera la sol·licitud de patents a l'Estat amb un nou rècord: 731 processos el 2023

Catalunya lidera la sol·licitud de patents a l'Estat amb un nou rècord: 731 processos el 2023

La Universitat de Barcelona, la Fundació Eurecat i la Universitat Politècnica són les institucions més actives del país

Catalunya va emetre un 13,2% més de sol·licituds que l'any passat | ACN
Catalunya va emetre un 13,2% més de sol·licituds que l'any passat | ACN
ACN | Redacción VIA Empresa
Barcelona
19 de Març de 2024
Act. 19 de Març de 2024

Catalunya va liderar novament el nombre de sol·licituds de patents a l'Estat i va assolir un nou rècord el 2023. Segons les dades presentades aquest dimarts per l'Oficina Europea de Patents (OEP), Catalunya va emetre 731 sol·licituds, un 13,2% més que l'any passat i una xifra que representa una quota del 34,6% sobre el total d'Espanya.

El nombre de sol·licituds que va emetre Catalunya representa una quota del 34,6% sobre el total d'Espanya

La "solidesa" del sector farmacèutic i a la recuperació de l'automoció

L'OEP atribueix aquesta tendència a la "solidesa" del sector farmacèutic i a la recuperació de l'automoció, que el 2022 va registrar una caiguda significativa en la quantitat de tramitacions, marcada encara pels efectes de la covid-19. A Catalunya, la Universitat de Barcelona, la Fundació Eurecat i la Universitat Politècnica van ser les institucions més actives, amb una quinzena de sol·licituds cada una.

Seguint la tendència dels últims exercicis, el sector sanitari continua liderant el nombre de permisos. Al conjunt d'Espanya, de fet, l'àmbit de la tecnologia sanitària va aglutinar una de cada quatre sol·licituds. A Catalunya en concret, el sector farmacèutic va registrar 75 sol·licituds de patents el 2023, seguit de la tecnologia per a aplicacions mèdiques (59), el sector químic (54) i la biotecnologia (54).

Catalunya, "el motor de creixement d'Espanya"

Pel director de comunicació i portaveu de l'Oficina Europea de Patents, LuisBerenguer, les xifres del sector de la salut posen de manifest la seva "solidesa" i consoliden Catalunya com "el motor de creixement d'Espanya". "Quan parlem d'Espanya no parlem exclusivament de Catalunya, però sí que parlem en bona part del clúster que existeix allà; una cosa va de la mà de l'altra", assenyala.

El director de comunicación y portavoz de la OEP, Luis Berenguer | EP
El director de comunicació i portaveu de l'OEP, Luis Berenguer | EP

No obstant això, a Catalunya també van destacar el 2023 altres camps com el dels motors, les bateries i les turbines (41 sol·licituds), la maquinària (40), l'energia (39) o el transport (27), tots vinculats de forma directa o indirecta a l'automoció. Després d'un 2022 en què el nombre de peticions va disminuir pels efectes persistents de la covid-19 en la indústria, aquest any ha experimentat una revifada. "Observem precisament com sectors com les bateries també creixen; amb això interpretem que l'automoció es manté forta i que es mou cap al sector verd", puntualitza Berenguer.

A Catalunya també van destacar altres camps com el dels motors, les bateries i les turbines amb 41 sol·licituds

Així i tot, si bé Catalunya va ser el territori que més peticions va emetre a l'Estat, cap de les seves entitats figura entre els cinc majors sol·licitants espanyols. En aquesta llista hi ha el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) amb 80, l'empresa Amadeus amb 47, Multiverse Computing amb 24, la Fundació Tecnalia Research & Innovation amb 17 i Telefónica també amb 17.