Com protegir les nostres xarxes socials

VIA Empresa recull alguns consells sobre com ha de ser la protecció de contrasenyes i informació privada que publiquem a les xarxes socials que utilitzem cada dia

La contrasenya ha de tenir vuit caràcters com a mínim
La contrasenya ha de tenir vuit caràcters com a mínim
quico domingo
Soci i director de Mortensen
14 de Juliol de 2016
Les nostres xarxes socials són un reflex de la nostra vida privada. Fem fotografies i les pengem a Instagram, publiquem els nostres pensaments a Twitter, ens relacionem en l'àmbit professional, i pengem absolutament de tot a Facebook. I no obstant això, encara no percebem les xarxes com un bé que cal protegir i cuidar d'accessos no autoritzats.

La suplantació de personalitat, el xantatge amb dades personals i el robatori d'informació sensible estan a l'ordre del dia i, per tant, cal prendre consciència de la importància de la seguretat en les eines que fem servir cada dia, encara que sigui d'una manera lúdica. A continuació us donarem alguns consells per evitar que els vostres comptes socials siguin piratejats:

El denominador comú bàsic per a totes les xarxes és disposar d'una contrasenya segura. N'hem parlat en alguna ocasió en aquesta mateixa secció, però en resum, ha d'estar formada de lletres –en majúscula i minúscula–, números i caràcters especials –interrogants, guions, signes de tant per cent...

A més, mai hauria de ser curta –vuit caràcters com a mínim– ni estar creada a partir d'informació òbvia fàcil d'endevinar –el vostre any de naixement, el vostre nom o el d'un familiar.. I per acabar-ho d'arrodonir, hauria de ser diferent per a cadascun dels vostres serveis amb l'objectiu d'evitar que, si un pirata n'obté l'accés, ho faci també a la resta dels vostres comptes.

Facebook
La xarxa social de Marck Zuckerberg és sens dubte una de les més segures. El mateix Facebook s'encarrega, automàticament, de detectar si els inicis de sessió són sospitosos o legítims. És a dir, encara que un usuari introdueixi correctament les seves credencials, si la xarxa detecta que s'està connectant des d'un país diferent o des d'un equip sospitós, pot bloquejar el compte a l'espera que el seu propietari en validi l'accés.

Tot i això, si en algun moment tenim algun dubte de si el nostre Facebook ha estat compromès, podeu fer servir la comprovació de seguretat que ens ofereix el mateix sistema.

A més, com a bones pràctiques podeu activar les alertes d'inici de sessió –que ens avisaran quan algú intenti accedir al nostre compte des d'un lloc nou– o definir contactes de confiança que, en cas de perdre l'accés al compte ens poden ajudar a recuperar-lo mitjançant codis d'accés especials.

Twitter
La seguretat de Twitter és força més simple que la de Facebook i depèn en gran part de la seguretat de la nostra contrasenya. No obstant això, la xarxa ens permet activar la verificació d'inici de sessió que, un cop introduïdes correctament les nostres credencials, ens enviarà un codi de verificació al mòbil.

Instagram
La seguretat a Instagram és molt similar a la de Twitter i depèn bàsicament de la qualitat de la nostra contrasenya. De la mateixa manera, també ens permet activar la verificació en dues passes, que envia un codi per SMS necessari per iniciar la sessió.

Això no obstant, és recomanable vigilar amb el contingut personal que hi publiquem, evitant fotos personals –en les que es puguin deduir aspectes privats de la nostra vida. Recordeu que podem posar el nostre perfil en mode privat –perquè només els nostres amics puguin veure'n el contingut.

LinkedIn
La popular xarxa social de negocis, igual que Twitter o Instagram, també disposa de verificació en dues passes –que podrem activar des de la configuració del perfil, accedint a Privacitat ->;;;; Seguretat–.

A més, en un document publicat al mateix blog de la companyia, s'ofereixen a l'usuari alguns consells –en la línia del que hem explicat anteriorment– per mantenir segur el seu compte.