Aquests dies, vistos els darrers esdeveniments, la privacitat i la llibertat d’expressió a la xarxa han quedat tocades.
Per aquest motiu, a VIA Empresa us volem proposar algunes eines per poder-vos comunicar de manera segura, i fins i tot en casos en què no disposeu de connexió a Internet.
Missatgeria privada
Signal és una aplicació de codi obert, disponible per telèfons dispositius Apple i Android, i per ordinadors de sobretaula via Chrome, focalitzada en la privacitat i la seguretat.
L’app, a la pràctica, és un Whatsapp segur, amb el qual es poden enviar missatges de text, fotografies, vídeos i documents adjunts, a més de fer trucades de veu.
A més de disposar d’encriptació punt a punt, en el cas de dispositius Android, Signal és capaç de funcionar encara que no tingui connexió a internet mitjançant missatges SMS i MMS que l’aplicatiu xifra i desxifra de manera transparent.
L’aplicació pot descarregar-se de manera gratuïta a signal.org
Correu electrònic xifrat
Amb la connivència de les principals operadores de l’estat, la privacitat dels correus electrònics també ha quedat posada en dubte.
Protonmail és un proveïdor de correu electrònic amb seu a Suïssa, fundat el 2013 al centre de recerca del CERN.
A més de fer servir encriptació punt a punt, els seus servidors estan allotjats en dos centres de dades a Suïssa, fora de les jurisdiccions nord-americanes i europees.
La seva interfície web és similar a la d’altres serveis de correu electrònic, com ara Gmail o Hotmail, i permet, entre altres coses, enviar emails amb data de caducitat que s’esborren automàticament del destinatari passat un temps determinat.
El servei disposa d’una modalitat gratuïta (amb un límit de 500Mb d’emmagatzematge i 150 missatges diaris) i diverses de pagament, entre els 4 euros i 24 euros al mes.
Missatgeria sense xarxa
Un dels problemes de les mobilitzacions massives és que amb l’aglomeració de gent, els repetidors de telefonia mòbil són incapaços de donar cobertura a tots els terminals.
Tot i que en aquest cas és impossible navegar per internet, opcions com Briar –per dispositius Android– o Firechat –per iOS i Android–.
Aquestes aplicacions, en lloc d’enviar els missatges al destinatari passant per un servidor intermediari –i per tant fent servir internet–, es comuniquen entre dispositius fent servir Bluetooth, Thor o Wifi de punt a punt.
I per descomptat, les aplicacions són gratuïtes i els missatges s’envien de manera xifrada.