“La innovació vol dir fer canvis, però que siguin eficaços. Si no són eficaços, són ocurrències”. Paco Solé Parellada “és moltes coses alhora” segons Xavier Marcet, i avui, en la inauguració de l’esdeveniment anual del Tech Barcelona, el Tech Spirit, ha estat una font d’inspiració per a les empreses emergents, institucions i el talent català que s’ha acostat a la Llotja de Mar per “encendre l’esperit del demà”. El lema de la cinquena edició del Tech Spirit ve acompanyat enguany d’un esdeveniment que posa el focus en tecnologies com la intel·ligència artificial generativa, la computació quàntica i les deeptech, però també en la inversió pública i privada; tot, en una trobada que ha reunit a més de 150 ponents i una seixantena de conferències, després de celebrar el reconeixement que el Tech Barcelona va rebre la setmana passada a París com a Startup Ecosystem Star 2024.
Solé Parellada ha compartit escenari amb el seu exalumne i actual director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero. Segons el propietari del restaurant 7 Portes, el seu exalumne “ha construït un imperi buscant diners de sota de les pedres des de fa 40 anys, i avui dia és un dels científics més importants que té Catalunya i té el grup de recerca més important del país”: “El professor Mateo aconsegueix resultats de país ric en un país pobre”. Un país, precisament, que té molts reptes.
Solé Parellada: “El professor Mateo aconsegueix resultats de país ric en un país pobre”
La productivitat espanyola: està remuntant?
Abans de mencionar-los, Solé Parellada ha destacat la “vital importància” que juga el paper de la innovació: “Quan el sistema productiu d’un territori innova generalitzadament, vol dir que va incorporant millores en la producció, i això li dona una capacitat de producció superior, que es tradueix en l’augment de renda per càpita, i, per tant, en més productivitat. Una qualitat dels països avançats”, ha dit el propietari del 7 Portes. Segons aquesta regla de tres, difícilment podríem considerar l’estat espanyol un territori innovador -i, per descomptat, productiu- si recordem les xifres derivades de l’Observatori de la Productivitat i la Competitivitat a Espanya, elaborat per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques: entre el 2000 i el 2022, l’estat espanyol ha acumulat un retrocés de la productivitat del 7,3%.
Tanmateix, el toc d’alerta que Valero i Solé Parellada han dut a terme durant la primera jornada del Tech Spirit, ha coincidit amb una bona notícia quant a aquest mateix indicador: l’Institut Nacional d’Estadística ha avançat un creixement del 2,5% de la productivitat en el tercer trimestre del 2024, una dada que en el mateix període dels anys anteriors amb prou feines ha arribat a l’1%. “Els països innovadors també tenen un espai de suport, com ho som nosaltres ara mateix”, ha dit Solé Parellada.
Les universitats, “maltractades en l’àmbit financer”
Molt vinculades a la innovació, Solé Parellada no s’ha oblidat de mencionar el paper de les universitats, recordant que “les bones universitats són les que fan que els seus alumnes tinguin més competències i després investiguin i tinguin grups de recerca”. D’aquesta manera, ha interpel·lat a Valero, qui ha assegurat que aquests centres de coneixement estan “maltractats en l’àmbit financer”.
Valero: "Sense IA no hi ha paradís"
“És molt difícil per a un professor tenir alumnes de doctorat”, ha dit Valero, qui ha afegit que “necessitem unes institucions públiques i unes empreses que inverteixin a generar talent; sense universitats no hi ha xips, sense xips no hi ha ni progrés ni IA... i sense IA no hi ha paradís”, ha dit. “Per aquest motiu, cal donar recursos a les universitats per formar la ciutat que Barcelona necessita; ja que una ciutat és intel·ligent quan té persones intel·ligents”.
L'AI Factory, una oportunitat més per a la ciutat comtal
Malgrat els reptes mencionats, tant Valero com l’equip de més de 1.200 professionals acollits al BSC estan de celebració: el centre acollirà l’AI Factory, una de les set primeres fàbriques europees d'intel·ligència artificial, que representa una inversió de 200 milions d’euros. Es tracta d’una fita que també han celebrat les autoritats presents en la inauguració de la primera jornada del Tech Spirit, com Laia Bonet, primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Maria Galindo, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i, per descomptat, el cofundador i president del Tech Barcelona, Miguel Vicente.
📌 Tret de sortida al primer dia del #TSB24 amb la benvinguda institucional protagonitzada per:
— Tech Barcelona (@TechBarcelona) December 11, 2024
➤ @MiguelVicente_, president de @TechBarcelona
➤ @laiabonetrull, primera tinent d’alcalde de @bcn_ajuntament
➤ @mariagalindogd , secretària de polítiques digitals de la @gencatpic.twitter.com/LoKRATC4aD
“Barcelona s’està consolidant com una capital europea de la tecnologia i innovació al servei del ciutadà i del progrés. És més que una ciutat amfitriona dels esdeveniments tecnològics més importants del món, com ara l’Smart City Expo, l’ISE o, per descomptat, el Mobile World Congress”, ha apuntat Bonet, qui ha subratllat altres fites, com la contractació tecnològica a Catalunya, que representa el 70% de la contractació a l’Estat, el creixent nombre de hubs tecnològics, que s’ha duplicat des del 2018, i la “creació d’un entorn on el talent pot créixer”: “Vivim un moment d’enorme transformació, i la bona notícia és que estem remant tots en la bona direcció i ho estem fent plegats”, ha afegit.
Europa, àrbitre d'un partit "que no està jugant"
Tant Valero com Solé Parellada han conclòs una ponència que en tot moment ha mostrat “la situació única” que ha d’aprofitar Catalunya, però que també ha recordat els reptes i amenaces que afronta el territori. Per la seva banda, el director del BSC ha assegurat que “Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa tenen una oportunitat única per produir molta riquesa; ara les dades, el càlcul i la IA estan canviant el món, i necessitem fer-les servir, però, d'altra banda, ni tenim, ni fabriquem, ni produïm els xips que necessitaran els cotxes del futur. I el meu somni és convertir a Barcelona en la ciutat del disseny de xips; si volem, podem”.
En el seu torn, Solé Parellada s’ha referit a Europa com a “l’àrbitre d’un partit que no està jugant”: “El marc jurídic europeu dificulta molt la competitivitat; ens cal un que l’afavoreixi, però en el cas d’Espanya és terrorífic”. “Europa no es pot limitar únicament a ser l’àrbitre del partit també l’ha de jugar”, ha afegit, i ha conclòs amb una cita del seu exalumne i director del BSC, en una Llotja de Mar plena d’emprenedors i emprenedores: “Hem de tenir somnis i intentar que es facin realitat; viure la vida sense somnis no paga la pena”.