De Barcelona al món. Aquest és el cas de 60 empreses made in Catalonia del sector digital health que acaparen tota l'atenció del 4 Years From Now (4YFN) -el germà petit del Mobile World Congress (MWC)- que aquest any celebra la seva desena edició amb la intel·ligència artificial com a paraigües transversal. Ara bé, qui mou els fils del digital health a Catalunya? Només cal mirar Barcelona Health Hub(BHH), una associació nascuda el 2018 que tal com expliquen a VIA Empresa ha evolucionat de cinc membres fins als 500 actuals, entre startups, corporacions, institucions, universitats i inversors. Amb seu al Recinte Modernista de Sant Pau, el BHH té un objectiu: empoderar el pacient i millorar la sanitat del nostre país.
"Fa anys que tenim un sistema sanitari saturat en què falten professionals i és essencial trobar un equilibri amb l’ajuda d’eines tecnològiques", apunta Cristian Pascual, president del Barcelona Health Hub. Per tant, d’aquí l'equilibri per ser un referent de la transformació digital per donar solució als reptes de la salut del segle XXI, entre ells l'envelliment de la població. Per aquest motiu, el BBH ha agafat el lideratge per situar Barcelona com a centre mundial de la salut digital en el marc del 4YFN amb un pavelló dedicat, per primera vegada a la història, exclusivament a la salut digital.
El sector de la salut digital a Catalunya genera el 0,5% del PIB català i crea 17.343 llocs de treball
L'estudi Impacte socioeconòmic del sector Salut Digital a Catalunya, elaborat per la Cambra de Comerç de Barcelona i Barcelona Health Hub l'any passat, va posar en relleu el posicionament estratègic del sector a Catalunya, on la despesa en innovació, tecnologia i recerca de tots els agents del sector farmacèutic i sanitari (empreses, administració pública i universitats) va ser de 1.134 milions d'euros el 2021. Com a resultat d'aquesta inversió, es va generar un Valor Afegit Brut (VAB) de 1.208 milions d'euros (equivalent al 0,5% del PIB català) i 17.343 llocs de treball (0,5% de l’ocupació catalana).
D’aquest estudi pioner, també s’extreu que la consolidació de la teleconsulta a l’atenció primària permetria estalviar fins a 452 milions d’euros anuals al sector públic i a la societat (transport, emissions i cost d’hores laborals). I alhora estimava que una implantació progressiva de la IA, en col·laboració amb els professionals de la salut pública, podria potencialment estalviar cada any 3.000 milions d'euros, salvar 6.700 vides anuals i optimitzar 8.300 professionals a temps complet.
Entre bambolines: cinc startups disruptives
Les 60 empreses emergents que es poden trobar al congrés mostren els principals avenços desenvolupats al hub quant a tecnologia de la salut. Són startups especialitzades en intel·ligència artificial i anàlisi de dades; assaigs clínics, consultoria, dispositius mèdics digitals, tercera edat, genòmica, robòtica, telemedicina, així com proveïdors tecnològics i de salut, entre d'altres. D’aquests exemples hi ha cinc startups que destaquen per la seva irrupció i impacte social: Talx 3dthinks, Idoven, Mediktor, Dycare i HiSmart.
1. Talx 3dthinks i l'aplicació de missatgeria inclusiva
Sense cap mena de dubte la intel·ligència artificial pot fer la comunicació més inclusiva, àgil i intuïtiva. Així ho demostra Talx, una aplicació de missatgeria intel·ligent que ajuda les persones amb dificultat amb innovacions tecnològiques assequibles. Actualment, l'app, que compta amb el suport d'un gran nombre d'institucions, està en fase de desenvolupament i està liderada per Jaume Sánchez, CEO i cofundador de 3dthinks.
Segons detalla Sánchez a VIA Empresa "a Espanya hi ha més de 2 milions de persones amb diversitat funcional i que, en cas d'utilitzar aquesta aplicació, es poden comunicar molt millor amb les persones del seu voltant". Busquen que funcioni amb una subscripció d'entre 9 i 10 euros mensuals, en menys dels 13.000 o 15.000 euros que pot costar una tablet i aplicació d'aquestes característiques.
2. Idoven, la startup que ha enamorat a Gasol i Casillas
La startup membre del BHH Idoven és coneguda per sumar als esportistes Pau Gasol i Iker Casillas com a inversors. Es tracta d'una eina tecnològica que utilitza la intel·ligència artificial per desbloquejar quantitats de dades sanitàries. És la primera plataforma de cardiologia com a servei del món basada en IA que augmenta la capacitat del metge per identificar, classificar i diagnosticar pacients a gran escala. Entre els seus col·laboradors globals també hi figuren Abbott, GE Healthcare, Fifpro, Google, Banco Santander i la Fundació Reial Madrid.
Recentment, Idoven ha saltat a Europa. Per això, l'empresa ha elegit dos països on començar a operar: Finlàndia i Itàlia, segons assegura Manuel Marina, cofundador i conseller delegat d'Idoven. Tenen 50 treballadors ubicats majoritàriament a la ciutat comtal. La companyia va tancar l'any passat una ronda de finançament de dos milions d'euros.
3. Mediktor i l'assistent mèdic per excel·lència
El president del BHH, Cristian Pascual és també el conseller delegat de Mediktor. Una startup que s'ha convertit en un assistent mèdic basat en IA. A través d'un xatbot conversacional basat en IA ràpid i proper, permet oferir un triatge i un prediagnòstic. És una eina interactiva capaç d'analitzar els símptomes i avaluar l'estat de salut de l'usuari. A més permet xatejar amb un metge. Expliquen a VIA Empresa que l'aplicació està disponible en 18 idiomes, inclòs el català, i tenen 50 treballadors.
La companyia, amb seu al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona, opera un model B2B i ofereix un programari as a service (SaaS) per a empreses d'assegurances, hospitals, plataformes de telemedicina i farmacèutiques. Actualment, l'empresa té oficines a la capital catalana i a Brooklyn, Nova York (Estats Units).
4. Dycare, els "reis" de la rehabilitació
A Espanya, gairebé cinc milions de persones necessiten rehabilitació. Amb el somni de canviar radicalment el procés de rehabilitació, a partir d'una experiència personal, sorgeix DyCare, una empresa tecnològica que desenvolupa solucions innovadores en l'àmbit de la salut digital. Per dir-ho de forma exacta, la startup catalana és un proveïdor d'atenció sanitària digital per al mercat de la fisioteràpia i les cures musculoesquelètiques.
Fins ara, DyCare compta amb més de 10.000 pacients i més de 400 centres han adoptat la tecnologia. Pel que fa als plans futurs, DyCare continua consolidant-se a Espanya, encara que també mira cap a l'exterior, concretament a Llatinoamèrica i el Regne Unit, per la qual cosa ha obert una nova ronda el 2024 per aterrar en aquests països. A més, a llarg termini també volen tenir presència a Austràlia. Sílvia Raga és la CEO i fundadora.
5. HiSmart i l'adéu a la burocràcia
HiSmart és una plataforma que permet transformar instantàniament les converses entre pacients i professionals de la salut, cosa que agilitza el procés de documentació clínica i, alhora, permet una atenció centrada en el pacient. De fet, expliquen que el 43% de la jornada d'un metge es fa servir en documentació clínica. Des de la companyia parlen d'aconseguir un 25% menys de tasques burocràcies pels metges i que això els permeti més productivitat i una millora de l'experiència. Està disponible en diversos idiomes, entre ells el català.