• Innovació
  • CovidRobots, iniciativa d'indústria 4.0 de l'any a Catalunya

CovidRobots, iniciativa d'indústria 4.0 de l'any a Catalunya

El programa solidari per fer tests de PCR massius, guardonat com a projecte de l'any a la sisena edició de la Nit de la Robòtica

Els guanyadors dels premis entregats durant la Nit de la Robòtica, amb la iniciativa CovidRobots com a principal guanyadora | Cedida
Els guanyadors dels premis entregats durant la Nit de la Robòtica, amb la iniciativa CovidRobots com a principal guanyadora | Cedida
Redacció VÍA Empresa
Barcelona
26 d'Octubre de 2020
Act. 03 de Novembre de 2020

CovidRobots és una iniciativa solidària que utilitza robots per fer tests massius de PCR. Aquest projecte que es va impulsar en plena primera onada de la pandèmia ha guanyat el premi de projecte de l'any en la sisena edició de la Nit de la Robòtica. L'esdeveniment, organitzat pel Grup de Treball de Robòtica de la Comissió d'Indústria 4.0 de diversos col·legis d'enginyers de Catalunya, enguany s'ha celebrat de manera virtual.

Els dispositius robòtics que va crear CovidRobots estan en funcionament a 18 centres sanitaris de tot l'Estat espanyol, entre els quals destaquen l'Hospital Clínic i la Vall d'Hebron. Un dels aspectes que més s'ha valorat per atorgar el premi a aquesta iniciativa és que els dispositius són de codi obert, fet que permet treballar amb qualsevol marca comercial de tests i adaptar-se al protocol de qualsevol hospital. La capacitat de fer PCR es multiplica per set gràcies als CovidRobots, fins arribar als 2.400 PCR diaris.  

Els cinc enginyers que van idear la iniciativa a través de la xarxa CovidWarriors han recollit el premi de manera presencial. Són Andreu Veà, impulsor de la xarxa; Rocío Martínez, biòloga molecular del King's College de Londres; Javier Colás, director d'Innovació d'Esade; María Parga, directora de BME i presidenta del consorci Alastria; i Sandra Figaredo, consultora de Llorente y Cuenca.  

La Nit de la Robòtica també va servir per entregar el premi a la trajectòria professional, que va ser per al físic i enginyer informàtic Joan Batlle Grabulosa per la seva feina en l'àmbit de la robòtica submarina a l'Institut de Recerca en Visió per Computador i Robòtica (VICOROB) de la Universitat de Girona. 

La Comissió d'Indústria 4.0 està formada per membres del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi d'Enginyers Agrònoms de Catalunya, l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació, el Col·legi d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya i el Col·legi d'Enginyeria Informàtica de Catalunya.