• Innovació
  • Creativitat, eficiència, ‘networking’ i ‘green shooting’: l'ISE 2025 també parla català

Creativitat, eficiència, ‘networking’ i ‘green shooting’: l'ISE 2025 també parla català

30 empreses de Catalunya treuen profit de la inauguració de la fira audiovisual més gran del món amb l'objectiu d'aconseguir més reconeixement i cerca de capital

La creativitat i la innovació són puntals de l'ISE 2025 | ISE
La creativitat i la innovació són puntals de l'ISE 2025 | ISE
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
04 de Febrer de 2025
Act. 04 de Febrer de 2025

Creativitat, reducció de costos, molt de networking entre tots els actors presents, reivindicació del modernisme barceloní i aposta, per sobre de tot, pel que es coneix com a green shooting (producció sostenible). El tret de sortida de l'Integrated Systems Europe (ISE) fa de Barcelona la capital de l'audiovisual amb una nova edició que es preveu de màxims gràcies a més de 1.600 expositors i un saló que ha omplert els vuit pavellons del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Enmig de l'arribada massiva de visitants, molts d'ells homes de mitjana edat i provinents de la resta d'Europa, hi ha la presència al pavelló número cinc de 30 empreses catalanes -la majoria d'elles agrupades dins del Clúster Audiovisual de Catalunya i, també, sota el paraigua d'Acció- que tenen un objectiu molt clar: "l'ISE 2025 és la gran oportunitat professional per fer un salt definitiu".

 

En un recorregut a peu per la majoria dels estands catalans, totes elles reivindiquen els seus punts forts i el valor afegit d'un sector audiovisual de rècord: 8.636 milions d’euros de volum de negoci, 4.100 empreses, 42.000 treballadors i 3% del PIB català. Un sector que ha guanyat autoestima després de la pandèmia de la covid-19 i que trasllada totes les novetats tecnològiques -moltes d'elles emmarcades en un tast de realitat virtual- a uns assistents delitosos de provar-ho tot.

La marca Barcelona per sobre de tot

Tot llest per les primeres mostres de l'ISE 2025 | EP
Tot llest per a les primeres mostres de l'ISE 2025 | EP

Una de les empreses amb un estand més voluminós és Blit Studio, que està associada al Clúster Audiovisual de Catalunya. Nascuda fa cinc anys, els fundadors expliquen a VIA Empresa que ofereixen un petit tast d'un contingut immersiu i interactiu que presenta "Modernisme.0", una reinterpretació creativa de l’herència de grans artistes d’aquest moviment a cavall del segle XIX i el XX. Els visitants poden gaudir d’una experiència immersiva que revalora i atorga un nou significat al patrimoni arquitectònic i cultural de Catalunya. L'empresa emergent desenvolupa projectes culturals, artístics i museístics sempre alineats amb l’avantguarda i la innovació.

 

Blit Studio ofereix una experiència immersiva que revalora i atorga un nou significat al patrimoni arquitectònic i cultural de Barcelona

L'impulsor del projecte, Marc Colomines, destaca que l'ISE és una oportunitat "per arribar a l'usuari final i a possibles compradors. També agraeixen la visibilitat que suposa el saló, poder créixer i acostar-se a professionals de tot el món".

Una altra startup a tenir en compte és It's on, una plataforma de monitorització remota, nascuda fa tan sols un any, que es dedica a les produccions audiovisuals i mostra els avantatges que ofereix aquesta tecnologia a l'hora de planificar un rodatge. Des del mateix estand es pot veure com s'està desenvolupant un rodatge fora de les instal·lacions, a més d'interactuar amb la plataforma i guiar la monitorització en remot. 

A It's on poden veure com es desenvolupa un rodatge fora de les instal·lacions i guiar la monitorització en remot

David Zwekaria, fundador de l'empresa barcelonina, explica que un dels seus valors afegits és la reducció de costos, l'aposta per la tecnologia, l'eficiència i l'element diferencial: l'aposta definitiva pel green shooting. "Sovint, quan moltes empreses del sector audiovisual es presenten a concursos públics per guanyar un projecte de licitació, gràcies a la producció sostenible i la reducció d'emissions de C02 poden arribar a guanyar més de tres punts en el llistat". 

Per exemple, recentment, des d'It's on han treballat en la producció d'una pel·lícula entre els Estats Units i Espanya, mentre que han aconseguit evitar que es desplacés tot l'equip d'un país a l'altre. També tenen grans sinergies amb la catalana Mediapro, gràcies a una coordinació i supervisió més eficient de tots els rodatges que tenen al mateix temps. I, finalment, també participen en nombrosos rodatges publicitaris en diferents espais de Catalunya.

Una altra companyia a tenir en compte és Desilence, que estan especialitzats en projectes immersius artístics. Prova d'això es pot veure a l'espai Ideal de Barcelona que ha comptat amb exposicions de Frida Kahlo, Salvador Dalí, Tutankhamon i la recent estrena de Jules Verne, que ha atrapat a nombrosos assistents, des dels més locals als internacionals que venen de passada a la ciutat comtal.

El sopar de gala de les autoritats catalanes

El sopar de gala que dona el tret de sortida a l'ISE amb la presència del president del Govern, Salvador Illa, el director general del congrés, Mike Blackman | ACN
El sopar de gala que dóna el tret de sortida a l'ISE amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa, el director general del congrés, Mike Blackman | ACN

L’esdeveniment anual organitzat per Avixa i Cedia ha repetit un sopar de gala, el dia previ de la inauguració, com a inici de la cinquena edició del congrés a Barcelona. El director general del congrés, Mike Blackman, ha afirmat que la fira no només suposa una injecció econòmica per la ciutat sinó que ajuda a atreure negocis de forma permanent a Catalunya. Blackman ha recordat les xifres de l’edició, que ocuparà un 20% més d’espai i que espera rebre més de 74.000 visitants, batent un rècord en la història de l’esdeveniment, nascut el 2004 a Ginebra. “L’ISE ha aterrat de veritat, aquesta setmana obrirem les portes del congrés més gran que hem celebrat”, ha dit el directiu.

“En cinc anys, l'ISE ha vist els beneficis de venir a Barcelona i la ciutat comtal ha vist clarament l’impacte positiu de l’ISE. És un reforç essencial per al nostre ecosistema audiovisual i un imant per atraure talent, empreses i projectes”, ha dit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. En la mateixa línia, el president de la Generalitat, Salvador Illa ha destacat la importància de la tecnologia en un “món canviant” i ha demanat als empresaris del sector audiovisual que inverteixin en solucions que generin prosperitat compartida. Illa ha assegurat que la tecnologia s’ha de posar al servei “del bé comú” i “rendir comptes” davant de les institucions.

Blackman (ISE): “L’ISE ha aterrat de veritat, aquesta setmana obrirem les portes del congrés més gran que hem celebrat”

A més, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha reconegut el paper “clau” de l’audiovisual en l’economia i ha destacat la capacitat de Barcelona com a pol productor del sector. “Espanya, Catalunya i Barcelona tenen de tot per oferir: tenim talent, infraestructures de talla global, paisatges increïbles i un clima que permet a les produccions funcionar tot l’any”, ha dit.

Al seu torn, el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, ha assenyalat que l’increment de visitants i del nombre d’expositors que ha experimentat l’ISE en els últims cinc anys ha estat “únic” i ha assegurat que l’ampliació del recinte de Gran Via -que estarà llesta el 2027- permetrà “noves possibilitats” per al congrés. A més, el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu, ha assegurat que com a part de la Fira de Barcelona treballa per “consolidar el rol de la ciutat cada dia” i ha recordat que la capital catalana fa segles que és una ciutat de comerç, posant d’exemple el paper de la Llotja de Mar en el comerç des de fa 700 anys.

21 anys d'història i el repte d’arrelar a Barcelona

Diversos assistents al pavelló de Catalonia durant l'ISE 2025 | EP
Diversos assistents al pavelló de Catalonia durant l'ISE 2025 | EP

L'ISE va néixer el 2004 a Ginebra i va aterrar a Barcelona el 2021, quan encara hi havia restriccions per la covid-19. Per aquest motiu, enguany se celebra la cinquena edició a la capital catalana. La gran qüestió és si l'Integrated Systems Europe serà capaç d'arrelar a Barcelona més enllà de la celebració del saló. De moment, va per bon camí, ja que la celebració de l'ISE ha facilitat que s'hagin instal·lat a la ciutat mitja dotzena d'empreses del sector: Infiled, LiveU, Btech, Mestra, Lang, Aztec i Aoto. Perquè hi hagi més nouvingudes, caldria que la indústria audiovisual a Catalunya creixés més d'un 30% en un termini de cinc anys.