• Innovació
  • Creen una eina per avaluar treballadors amb discapacitats

Creen una eina per avaluar treballadors amb discapacitats

PROLOG és una eina que, mitjançant un videojoc, estudia a escala cognitiva les capacitats dels empleats

PROLOG ja s'ha posat a prova en un centre de Terrassa
PROLOG ja s'ha posat a prova en un centre de Terrassa
Europa Press
10 de Juny de 2015
Act. 11 de Juny de 2015
Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han creat PROLOG, una eina i protocol informàtics per a l'avaluació cognitiva de persones amb discapacitat intel·lectual o malaltia mental en l'àmbit laboral, emmarcada dins de la Càtedra Indra-Fundació Adecco de Recerca en Tecnologies Accessibles de la UAB. Aquesta plataforma és la primera en el seu àmbit que ha adaptat test estandarditzats de capacitats cognitives al format dels videojocs i que ha incorporat una tecnologia que permet fer les proves només amb el moviment corporal, com ha explicat Indra en un comunicat.

Això facilita l'avaluació en un entorn quotidià, el lloc de treball o la llar, de manera natural i lúdica, així com vincular els resultats a una mesura objectiva validada, que serveixi per complementar el diagnòstic i la valoració de l'especialista al llarg de la vida laboral.

La primera versió implementada de PROLOG es compon de tres proves que mesuren la capacitat d'atencióen format de videojoc i d'una aplicació per a la gestió d'aquestes proves i dels resultats obtinguts. Els test es presenten com un joc de taula virtual amb diferents figures, amb les quals els usuaris realitzen diferents tasques que permeten estudiar variables com el temps de reacció, el manteniment de l'atenció i problemes de lateralitat.

L'aplicació permet realitzar configuracions específiques de les proves, adaptant el nivell de dificultat desitjat per a cada usuari, al mateix temps que facilita la gestió de tota la informació referent a cada usuari, creant de forma automàtica un historial sobre l'evolució de les seves capacitats i habilitats.

Els investigadors han validat l'eficàcia de PROLOG al Centre Especial d'Ocupació Prodis de Terrassa, amb treballadors amb discapacitat mental que realitzen treballs d'assemblatge de peces, i destaquen que pot tenir un important impacte social, millorant el control dels riscos de salut i seguretat als centres especials d'ocupació.

"El nostre objectiu és que en un futur els resultats obtinguts amb PROLOG s'incorporin al protocol actual per mesurar el grau de discapacitat en les administracions públiques, com a complement a les valoracions dels especialistes en la matèria", ha explicat la investigadora de la UAB i coordinadora del projecte, Pilar Orero.

A més, la possibilitat de portar un registre de cada treballador permetrà evidenciar millor els casos de deterioració cognitiva davant aquestes administracions, "alguna cosa difícil de fer en l'actualitat, i que es podria utilitzar com a justificació per sol·licitar la incapacitació laboral o la jubilació i per valorar els nivells de risc laboral", ha conclòs Orero. En l'actualitat el protocol per mesurar el grau de discapacitat i d'inserció laboral és realitzat per personal especialitzat i requereix la presència física de la persona, tant en l'aprenentatge com en l'avaluació d'aquestes capacitats.

El sistema PROLOG serveix també perquè els usuaris entrenin autònomament per mantenir les seves habilitats i com a suport a l'avaluació i teràpia d'algunes capacitats per part de personal especialitzat dels centres de treball, com a terapeutes o monitors.

El projecte encara ja la seva última fase de desenvolupament, ampliant el nombre de proves per avaluar altres habilitats cognitives, com a memòria o execució, i incorporant nous exercicis de manteniment o millora. També es va ampliar la validació del sistema, per consolidar els resultats obtinguts fins al moment. Així mateix, els investigadors treballen ja en l'aplicació del sistema en dispositius mòbils.