Quan pensem en una moneda, el primer que ens ve al cap és una peça de metall, generalment rodona i de petites dimensions, emesa per una autoritat reconeguda i que s’utilitza com a mesura comuna per a determinar el valor material de les coses, com a dipòsit de valor i per a facilitar els canvis.
Ara bé, quan ens parlen d’una criptomoneda potser ja no és tan fàcil fer-nos una idea de què significa, exactament, aquest terme. No ens referim a una moneda física, sinó a una moneda digital independent de qualsevol autoritat que basa la seva seguretat en mecanismes criptogràfics (tècniques de xifratge de dades) i de consens entre els usuaris.
El terme, des del punt de vista lingüístic, s’ha creat amb l’adjunció del formant cripto- (del grec kryptós 'amagat') a la base substantiva moneda (amb una etimologia curiosa: prové del llatí moneta 'anunciadora', que era el sobrenom de la deessa Juno, en el temple de la qual és on es van encunyar les primeres monedes). Seguint la mateixa pauta de formació, a partir del terme moneder, s’ha creat la forma criptomoneder, que no és ben bé una bossa o cartereta per a portar-hi diners, sinó que fa referència a l’eina informàtica que permet custodiar i gestionar un compte personal on s’emmagatzemen criptomonedes.
De criptomonedes n’hi ha moltes i molt variades: des del bitcoin, creada l’any 2009 per Satoshi Nakamoto, o el monero (que significa ‘moneda’ en esperanto), fins als altcoins, criptomonedes alternatives al bitcoin, que inclouen, entre els més coneguts, el litecoin, el namecoin, el novacoin, el peercoin, el terracoin, el primecoin i el dogecoin.
Com funcionen les transaccions amb criptomonedes? Quina utilitat té una cadena de blocs? Què és una oferta inicial de moneda? Sabeu en què es diferencia un peix petit d’un dofíi d’una balenaen el món de les criptomonedes? En què consisteix la criptomineria, què és un minador i qui són i què fan els miners i les mineres?
Per a facilitar la comprensió d’uns conceptes que, d’entrada, poden semblar tan críptics com el seu mateix nom fa preveure, el TERMCAT i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya han publicat la infografia interactiva Criptomonedes: termes clau, que presenta els agents i les activitats principals a l’entorn de les transaccions amb criptomonedes. La infografia inclou 25 termes i explica d’una manera ben il·lustrativa com funciona el flux d’intercanvi en monedes criptogràfiques. Si feu clic sobre cadascun dels termes, trobareu un enllaç a la fitxa corresponent de la Terminologia de la ciberseguretat, amb la definició i equivalents en castellà, francès i anglès.
També podeu consultar aquesta terminologia al Cercaterm i al canal Terminologia de les TIC.