Fer una pausa és sempre recomanable. Però qui està de vacances a vegades no aconsegueix relaxar-se i desconnectar de la feina, un exercici recomanat pels experts però que no tots, ni treballadors ni executius, saben aplicar. "Si fas vacances, fas vacances perquè qualsevol persona té dret a gaudir-les per abaixar el seu nivell d'estrès, relaxar-se i desconnectar", apunta Màrius Martí, responsable de Prevenció de Riscos Laborals de Pimec.
Segons Martí, és "absolutament saludable". No obstant això, avui dia existeix un creixent nombre de persones amb dependència a la feina, per als quals la desconnexió és molt complicada. L'addicció a la feina, recollida pel doctor Germán Barreiro, de la Universitat de Lleó, en un manual publicat pel Ministeri, contempla que l'emanat central definidor ve donat pel compromís irracional establert amb el treball excessiu, fins al punt de ser incapaços de tenir altres interessos o d'emprar el temps en tasques diferents.
L'addicció a la feina
"Aquests addictes no són els qui més hores dediquen al treball, sinó els que fan de la prestació de serveis el punt central de les seves vides, fins a l'extrem de no dedicar cap atenció a altres activitats". També coneguts com a workaholic, també conegut com la grip del yuppie, emergeix en la societat nord-americana en la dècada dels 70 i és la suma de la unió del terme treball (work) i alcoholisme (acoholism). En opinió de Martí, "per aquests, el fet de desconnectar no és positiu perquè igual això els empitjoraria. Les vacances són un període de desconnexió sempre i quan no tinguin un nivell d'ansietat major, per la seva dependència a la feina", explica el responsable de riscos laborals de la patronal catalana.
Addictes o no, els directius consultats per VIAempresa s'apliquen el missatge i intentaran fer vacances al 100%. Segons Antoni Gassó, director general de Gaes, "quan tens una oportunitat, has de desconnectar". Gassó, que segueix la mateixa dinàmica cada estiu passant una setmana a Formentera, assegura que allí troba la desconnexió total. L'empresari afirma que desconnecta durant les vacances però que mai apaga el mòbil. "Tinc el mòbil connectat, però crec a les vacances mentalment desconnectes i recarregues piles", confirma.
Directius desconnectats
Per a Kim Faura, director general de Telefònica a Catalunya, és difícil estar desconnectat. "Estic connectat 24 hores al dia, estigui de vacances o no". El màxim responsable de la companyia de telecomunicacions a Catalunya marxarà a Menorca, on estiueja des de fa molts anys. El directiu considera que el desavantatge de qui treballa a companyies com Telefònica és que sempre està connectat. "Sempre, 24 hores al dia, estiguem de vacances o no. A vegades es trenquen les vacances amb comitès que fem, però el meu plantejament és alliberar-me una mica i estar amb la família, que fa prou falta", conta.
Els testimonis d'ambdós directius és coincident amb allò que explica l'expert en prevenció de riscos laborals de Pimec. "La desconnexió total per un directiu o propietari d'empresa no és efectiva, perquè en una pime aquestes dues figures s'ajunten. Per a qui treballa en una multinacional és diferent", matisa.
Sisco Sapena, director general de Lleida.net i propietari de la mateixa, s'allunya del concepte "vacances": "Qui gaudeix de la feina fa vacances tot l'any", conta VIAempresa. El fundador de l'empresa Lleida.net assegura estar en un estat permanent de vacances. "Per a mi no és pas un canvi d'estatus, sinó un canvi físic", comenta al mateix temps que assegura que, com a orgullós pare, intentarà exercir també durant l'estiu. Però, i el mòbil? "Només l'apagaré a les nits", confessa.
Subscriu-te de franc a VIA Empresa i rebràs al teu correu les nostres millors històries, reportatges i entrevistes, a més d’altres avantatges exclusius per a subscriptors.
Abans d'enviar-nos les teves dades llegeix la següent informació INFORMACIÓ BÀSICA SOBRE PROTECCIÓ DE DADES Responsable del tractament: TOTMEDIA COMUNICACIÓ, S.L. Finalitat del tractament: Atendre les sol·licituds d'informació que els usuaris d'aquest formulari ens enviïn. Legitimació: Consentiment de l'interessat en enviar-nos el formulari amb les seves dades. Destinataris: El personal, la direcció de l'empesa i els prestadors de serveis necessaris per complir amb les nostres obligacions. No cedirem les seves dades a tercers. Drets que l'assisteixen: Té dret a accedir, rectificar i/o suprimir les seves dades, així com altres drets, com s'explica detalladament a la política de privacitat, dirigint-se a privacitat@totmedia.cat. Informació addicional: Per a més informació consultin la política de privacitat.