30 minuts poden donar molt de si. A mi que m'ho diguen. Com era això de la productivitat? Relació entre quantitat de productes que dóna el sistema i els recursos emprats, no? 30 minuts és el nom d'un programa (dels bons) que emet TV3. Aquest diumenge han dedicat el seu espai a la realitat de la Xina en aquesta pandèmia i el títol del reportatge, Després de l'hivern, la primavera, ja és evocador. 30 minuts és el temps que pots tardar en bullir mongeta i creïlla (si, patata en valencià) per preparar el sopar familiar. 30 minuts és el que pots tardar en contestar un parell de correus electrònics que necessiten reflexió.. o més, no? Ja no ho sé. Repartim el temps com podem.
30 minuts és el temps que he pogut dedicar aquest dimarts a conversar, via FaceTime, amb les meues amigues. Té nassos que hàgem d'estar tancades a casa per a veure'ns les cares i parlar de les nostres coses importants: feina, fills, parelles... confinament agobiant. Som com Juana la Loca i no ho sabíem, que vindria a dir la meua amiga. Més que res perquè ella va estar 46 anys tancada a Tordesillas. I quan va eixir, va ser per casar-se. En fin...
Quan volem, deia, som ràpids. Amb els objectius ràpids, tot està molt clar. He d'escriure aquest article abans que el sopar estiga fet, no? Doncs ja puc còrrer. És ràpid de llegir també l'article que han emés des de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) sobre l'impacte de la crisi del coronavirus en l'economia valenciana, però profund de digerir. Francisco Pérez i Joaquín Maudos signen un primer report sobre aquesta crisi que ens plou a tots damunt i deixen algunes perles. La primera, que "qualsevol estimació de l'impacte econòmic d'aquesta crisi descansa en escenaris de caiguda de l'activitat que es basen en hipòtesi, són funció de la duració de la pandèmia, de les mesures de confinament i de la restricció d'activitats que s'imposen".
L'informe, que han titulat COVID-19: IvieExpress, forma part d'una sèrie de documents que l'institut valencià està preparant per analitzar la crisi. Parlaran d'ocupació, empreses, autònoms i també del PIB, que en aquest primer document ja avancen que pot veure's afectat si assumim dos escenaris d'impacte (base i advers). "Si distingim entre sectors amb impactes baixos (0-10/20% de caiguda del PIB), moderats (25-50%) i alts (del 50% al 100%)1, si aquest impacte té lloc un mes, el PIB anual es contrau un 3,2% i un 5,3% en la Comunitat Valenciana en l'escenari base i advers, respectivament". Són hipòtesis, ràpides, però hipòtesis. I són xifres, al cap i a la fi, que és el que sembla que demana la ciutadania i el consumidor, en general. La dada i el relat, que diria Genís Roca.
30 minuts. He parat el foc. He tancat l'article. Vull repensar les conseqüències que augura l'IVIE. Ràpides, però profundes. Com tot el que ens canvia la vida. Express.