• Innovació
  • Desxifrant l'ADN de la diversió: el nou rumb de PortAventura

Desxifrant l'ADN de la diversió: el nou rumb de PortAventura

Com serà l’entreteniment d’aquí a 10 anys? El parc temàtic tarragoní lidera la innovació en un món en què la generació Z hi té molt a dir

Andreu Tobella, director digital de PortAventura durant el 4YFN | Cedida
Andreu Tobella, director digital de PortAventura durant el 4YFN | Cedida
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
29 de Febrer de 2024

Imagina que compres una entrada per visitar un parc d'atraccions i que l'experiència ja comença allà. Disposes de gamificació al mòbil, un vehicle elèctric que et trasllada fins a les instal·lacions, jugues a jocs amb intel·ligència artificial i puges a atraccions com el Shambhala de PortAventura amb unes ulleres virtuals que et transporten a un món nou. Una combinació de la part digital i física única per a tothom. I un afegit: quan tornes a l'hotel -i si adores el terror- et pots trobar amb un escape room entre les habitacions, fantasmes, laberints, crits esgarrifosos i molt més. Aquesta és la premissa de l'equip digital de PortAventura que per primera vegada a la història ha vingut al congrés 4 Years From Nou (4YFN), el germà petit del Mobile World Congress (MWC), per llançar una pregunta al públic: "com serà l'entreteniment d'aquí a 10 anys?" Els tarragonins s'han posat les piles amb una futurologia que tenim a tocar i amb la generació Z al centre de tot.

 

The Future of Fun és la sessió que ha tingut lloc al 4YFN de la mà d'Andreu Tobella, director digital de PortAventura i Marta Antúnez, directora del hub de Wayra. I quina és la resposta a com serà "la diversió en una dècada"? En primer lloc, Tobella considera que el "futur encara serà més divertit". I té a veure amb els canvis de l'àmbit laboral, ja que hi haurà flexibilitat en la ubicació i l'aposta generalitzada del teletreball, a més del canvi de model de la jornada laboral habitual per donar la benvinguda a la setmana de quatre dies. Una aposta de la població per la vida saludable i la combinació entre la vida personal i professional que té l'objectiu de millorar la qualitat de vida. De fet, hi ha estudis que apunten que les noves generacions viuran sis anys més que els seus avis. I evidentment, amb una automatització i avanç tecnològic predominant en una indústria de l'entreteniment que factura més de 30.000 milions d'euros a Espanya i creix un 10% cada any.

Els parcs temàtics com a capitans del vaixell

PortAventura, el cor del negoci turístic de la Costa Daurada | Cedida
PortAventura, el cor del negoci turístic de la Costa Daurada | Cedida

Si un cotxe de la Fórmula 1 és el gran innovador de la indústria automobilística, un parc temàtic ho és de l'entreteniment. Amb el valor afegit del nombre de visitants i el feedback constant que tenen cada dia. De fet, durant el 2023 PortAventura va rebre més de cinc milions de visitants. I d'aquí, segons Tobella, més conclusions: el futur no es pot entendre sense els clients, la tecnologia i una indústria cada vegada més col·laborativa. "Entre els parcs temàtics no hi ha competència directa perquè cadascú té una zona en concret i això és d'agrair", relata el líder digital de PortAventura a VIA Empresa.

 

És justament el visitant la peça que més s'ha de tenir més en compte per a un futur que està a tocar. I, sobretot, la generació Z (els nascuts a partir del 1997) que valoren més les experiències que els objectes. Necessiten molta personalització, volen participar en la història i crear novetats conjuntament. A més, per a ells el temps amb la família i els amics és molt valuós i volen impacte positiu amb les seves accions.

Atenció a les noves tendències tecnològiques

Marta Antúnez, directora del hub de Wayra mentre explica que han escollit 3 startups | Cedida
Marta Antúnez, directora del hub de Wayra mentre explica que han escollit tres startups | Cedida

A la indústria de l'entreteniment es "juga" amb el metavers, diversos aspectes sensorials, una realitat mixta, intel·ligència artificial generativa, web3, Internet of Things (IOT) i hardware immersiu. Els parcs temàtics busquen una combinació dels dos mons, des del físic fins al digital. "Construir una atracció petita costa més de 20 milions i una de gran pot assolir la xifra de 100 milions", continua l'expert en innovació digital. D'aquí que s'aposti per un major rendiment digital, innombrables experiències i l'optimització del moviment del client, a part de la connectivitat garantida.

La indústria de l'entreteniment té molt present la figura de la generació Z, que valoren més les experiències que els objectes

Recentment, per accelerar i ser pioners en innovació s'han aliat amb Wayra, el hub d'innovació de Telefónica nascut fa quinze anys. Marta Antúnez, directora del hub, explica a VIA Empresa que "estan acostumats a invertir en startups d'arreu del món i que tinguin impacte”. Això sí, la unió amb PortAventura és un "caramel" i fa poc van decidir fer un open call per buscar startups que ajudessin el parc temàtic a endinsar-se, encara més, en el món de la innovació. Amb poc temps han rebut 120 aplicacions i recentment n'han escollit tres per fer una prova pilot de tres mesos. Tot i que molt aviat se sabran les empreses emergents escollides, des de la companyia apunten que són d’Amèrica, el Regne Unit i d'Espanya. I amb l'objectiu final de focalitzar-se amb un client que busca fer de l'experiència el seu modus operandi de vida.

Finalment, sembla que econòmicament a PortAventura no els va gens malament. Han tancat un 2023 amb 5,5 milions de visitants, tenen una facturació anual de 277 milions, amb 121 milions d'ebdita i 82 milions d'explotació. Això sí, amb el misteri de la possible compra de PortAventura per 1.000 milions d'euros. Un autèntic escape room en què el temps -i moltes sorpreses- es desxifraran.