• Innovació
  • 'Deteching', el negoci de la desconnexió digital

'Deteching', el negoci de la desconnexió digital

Des d'hotels que impulsen estades relaxants fins a programes de tractament psicològic, exemples de nous negocis que creixen arran el 'tecnoestrès' al que la societat està sotmesa

A l'hotel Vincci Selección Buenavista combinen l'estada tradicional amb activitats d'spa i relaxació
A l'hotel Vincci Selección Buenavista combinen l'estada tradicional amb activitats d'spa i relaxació
Neus Navarro
10 d'Abril de 2015
Act. 10 d'Abril de 2015

Què és el deteching? La nova tendència que vol minvar les conseqüències i l'estrès d'estar connectats, enganxats a la informació i a Internet cada minut de la nostra vida, i que ha vingut per quedar-se. És un parèntesi que permet respirar i que ja s'aplica en molts països.

Als Estats Units, per exemple, existeix Camp Grounded, un campament d'estiu per adults que celebrarà la seva pròxima sessió el cap de setmana del 22 de maig a la rodalia de San Francisco. Durant tres dies, els participants tenen especialment prohibit connectar-se a qualsevol tipus d'aparell tecnològic. Tot el cap de setmana costa 674 dòlars, és a dir, uns 620 euros aproximadament. "Estan exclosos tots els gadgets, inclosos el fax, les Gameboys, les Ps3's, els telèfons mòbils, e-books, iPods, sistemes de gps, càmeres digitals, rellotges digitals o qualsevol altra forma de tecnologia digital", tal com estableix el llistat de regles a respectar al seu web.
 

 
El cartell de Camp Grounded ja mostra l'esperit de la iniciativa. Camp Grounded


El lema és "desconnectar per reconnectar", idèntic leit-motiv del programa Desintoxicació digital, versió espanyola que els mallorquins Melissa del Cerro i Miquel Lluís Mestre van realitzar fa un any. "La idea era encetar la versió hispana del projecte de Desintoxicació Digital i va sorgir una mica com a resultat de la tendència, de la necessitat de desconnectar de la tecnologia en l'entorn absolutament digital en el qual vivim avui dia. Arran d'això, i d'organitzar la nostra primera trobada sense tecnologia, va sorgir el nostre blog, que és el que més o menys mantenim actiu actualment", apunta del Cerro.

I és que, no li passa a molta gent sentir que sempre està online? "Hi ha molta gent híper-connectada i cada vegada més... Però no crec que hi hagi molta gent preocupada, perquè molts no pensen que ho estiguin. Realment el perill està en qui no sap que pot estar afectat". És l'afirmació de Marc Masip, psicòleg i responsable de Desconect@, programa psico-educatiu contra l'addicció a les noves tecnologies que, sobretot, va dirigit a joves i pares per fer front a la situació d'ús massiu de telèfons mòbils i xarxes socials. "Treballem molt el concepte de la nomofòbia (no mobile-phone phobia, terme cunyat al Regne Unit en 2011), que parla d'estrès, nerviosisme, angoixa o ansietat quan no tens el mòbil totalment connectat o el tens sense bateria, fora de cobertura, no tens megas, etc.", apunta Masip.

A banda de gestionar l'Institut Psicològic Desconect@, Masip ha llançat la seva pròpia aplicació mòbil per incidir en la idea de desconnectar del tot. FaceUp (1,99 euros per la descàrrega a l'AppleStore) permet conèixer el nivell d'addicció al mòbil, ofereix dietes digitals i activa un cronòmetre per establir un temps concret en què no miraràs el mòbil mentre prens unes cerveses amb els amics. Un negoci curiós, el d'utilitzar la tecnologia per aturar la mateixa tecnologia, que també exploten altres apps, com Digital Detach, Digital Detox, Pause o Menthal, recull d'aplicacions que a VIAempresa hem analitzat amb anterioritat.

Oblidar el mòbil a l'hotel
Un altre sector que ha vist un nínxol en les víctimes del tecnoestrès és l'hoteler. Ens ha costat molt descobrir un programa de desintoxicació digital hoteler a la ciutat de Barcelona. De fet, no l'hem trobat. A la capital mobile per excel·lència, que no té suficient amb 14 anys essent seu del primer congrés de mòbils del món i anhela cinc anys més, no trobem un ressort que asseguri pau i desconnexió d'iPhone's, tablets i la resta de gadgets. "Segurament serà perquè a Barcelona és impossible desconnectar", ens comenten, entre rialles, mentre cerquem on tancar les llums i els aparells electrònics.

Però sí que hi ha dues cadenes hoteleres, Barceló i Vincci Hotels, que sí ofereixen programes de desintoxicació. El primer presenta el programa DETOX&TONING que es desenvolupa durant set dies d'estada a l'hotel Sancti Pectri Spa Resort, a Cadis. "A l'arribada a l'hotel, els usuaris deixaran els seus telèfons mòbils i qualsevol aparell tecnològic en recepció", expliquen des de la cadena. Des d'aquí, el client comença una seqüència de circuits d'aigües, activitats com ioga o Thai Chi, sessions d'esport amb un entrenador personal o rep massatges d'olis tonificantes. El preu se situa en els 999 euros per persona.

Per la seva part, Vincci Hotels presenta el programa Vincci Digital Detox, que canvia els aparells tecnològics per un llibre només el client creua la porta de l'establiment. Per una part, a l'hotel Vincci Selección Estrella del Mar de Marbella el pack implica tres dies de descans per 359 euros per persona; mentre que al Vincci Selección Buenavista Golf&Spa Gran Lujo de Tenerife la nit suma 120 euros per persona i l'oferta inclou excursions, busseig, rutes, parapent... en definitiva, viure més i mirar menys la pantalla.  

Amb tot, per a Masip aquestes estades tenen un cert perill: "El fet de marxar pot fer obrir una miqueta els ulls sobre el que necessites i fer-te portar un millor règim personal, però si te'n vas fora i després tornes a fer el mateix, tot i que en tornar la conducta baixarà, després tornarà a ser altament activa", apunta. Per aquesta raó, Masip considera que el fet important és "un canvi d'hàbits en el teu dia a dia i que no calgui marxar enlloc".