• Innovació
  • Les 'digital health', noves protagonistes de la BioRegió

Les 'digital health', noves protagonistes de la BioRegió

No són les que aconsegueixen més inversió, però acumulen cinc anys de creixement i són un reflex de les noves tendències del sector

Les empreses de salut digital han jugat un paper clau paper durant la pandèmia de la covid-19 | iStock
Les empreses de salut digital han jugat un paper clau paper durant la pandèmia de la covid-19 | iStock
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
26 de Gener de 2022

La inversió en startups de salut catalanes ha tancat un 2021 amb rècords de facturació, volum d'inversió i nombre d'operacions. La BioRegió -l'ecosistema de les ciències de la vida i la innovació en salut de Catalunya- es troba a l'alça: ha tornat a superar els 200 milions d'euros d'inversió per segon any consecutiu. El volum d'inversió assolit el 2021 és de 238 milions d'euros. Ni rastre dels estralls de la pandèmia; tot el contrari. "Hem passat uns anys complicats –reflexiona Robert Fabregat, director general de Biocat-, i el sector no només ho ha superat, sinó que n'ha sortit reforçat". I en aquest panorama s'han consolidat nous protagonistes: les digital health, les startups de salut digital.

 

Més de 1.300 empreses conformen el teixit empresarial i emprenedor de la salut a Catalunya, considerat un dels millors centres d'innovació a Europa, segons l'últim informe de Biocat, l'entitat que coordina la BioRegió. El principal subsector és el de les empreses biotech (biologia i tecnologia) format per 335 companyies, seguit pel de les medtech (medicina i tecnologia) amb 228 empreses. I malgrat que la salut digital ha ocupat la tercera posició en nombre d'empreses, 202, els experts asseguren que està liderant una nova tendència del sector.

De fet, així ho demostra la seva evolució: és el cinquè any consecutiu que creix en volum d'inversió. En el 2021, a més, gairebé duplica la inversió assolida el 2020, de 34 milions d'euros a 63. Les digital health estan funcionant com a tractor d'inversió: s'han convertit en l'entrada de nous inversors que fins ara només estaven especialitzats en el món digital, i no pas la salut. El seu creixement esdevé una conseqüència, en primer lloc, de l'impacte de la covid-19, però també de les noves tendències i hàbits de consum dels usuaris de serveis sanitaris.

 

Fabregat aconsella no deixar-se enlluernar "per la fotografia puntual". Són volums que s'han d'interpretar en períodes de quatre o cinc anys

Les empreses medtech han assolit una inversió de 104 milions d'euros el 2021 i les biotech 63 milions. Fabregat aconsella, però, no deixar-se enlluernar "per la fotografia puntual". Són volums que s'han d'interpretar en períodes de quatre o cinc anys, ja que hi ha grans operacions que creen pics a la distribució. És el cas, enguany, de dues operacions importants de capital a risc: la d'Impress, de 41 milions d'euros, la ronda més alta de la història de la BioRegió, i la de Corus Dental, de 25 milions d'euros. Ambdues companyies estan especialitzades en salut dental.

Inversió internacional, reinversió local

Al 83% del capital aixecat han participat inversors internacionals, que s'han concentrat, sobretot, en les operacions amb majors volums. El seu origen, sobretot, és d'Europa i els EUA, a través de corporates ventures internacionals destacades com Boheringer, Kurma Partners, Idinvest, Pontifax, Roche i Wellington.

Les exportacions, de fet, també tenen protagonistes semblants. Les principals destinacions de les exportacions de productes de ciències de la vida i la salut -que representen l'11% del total de les exportacions catalanes- són els EUA, França, Alemanya, Suïssa i Itàlia, per ordre de volum.

Amat, sobre la col·laboració d'startups amb organismes d'R+D locals: "la inversió que entra internacionalment es reverteix directament en el nostre sector"

BioCat destaca en el seu estudi la dinàmica de col·laboració que predomina en el mercat. Una col·laboració que, a més, és nacional: el 90% de les startups biotecnològiques i mèdiques col·laboren amb organismes d'R+D locals. Aquesta dada, a més de reflectir la capacitat de transferència de coneixement de l'ecosistema, fa concloure que "la inversió que entra internacionalment es reverteix directament en el nostre sector", fet que potencia encara més la seva riquesa. Així ho ha expressat Jaume Amat, president del hub CataloniaBio & HealthTech.

Una startup a la setmana

El ritme de creació de startups dels últims anys presenta una mitjana d'una nova empresa cada setmana, amb un avanç destacat de les biotecnològiques que treballen en teràpies, que han crescut un 31% des del 2018. El sector de les startups biotech basades en teràpies també és el que té més dones directives. En concret, el 35% d'aquestes startups estan liderades per dones. Un percentatge que encara és menor a la resta del sector (26%) malgrat que hagi millorat en els últims anys.

Només el 26% de les startups de salut estan liderades per una dona

La major part d'aquestes noves companyies són spinoffs que han sorgit a universitats i centres d'investigació. Una de cada quatre startups de la BioRegió són spinoffs. Destaca, molt per sobre de la resta, la Universitat de Barcelona: que en té 26 actives i han captat una inversió total de 208,6 milions d'euros. La segueix la Universitat Autònoma de Barcelona, amb 17 spinoffs actives i 50,4 milions d'inversió.