• Innovació
  • DNAnutricoach, la dieta que volen els gens

DNAnutricoach, la dieta que volen els gens

Valentini Konstantinidou dissenya dietes segons la disposició genètica del pacient i l'acompanya per assolir objectius

Valentini Konstantinidou és la impulsora de DNAnutricoach
Valentini Konstantinidou és la impulsora de DNAnutricoach
Aiats Agustí
01 de Setembre de 2016
Act. 01 de Setembre de 2016
Si dues persones mengen el mateix, perquè una engreixa i l'altra no? La disposició genètica a certs aliments és la resposta. I aquesta és la clau de DNAnutricoach, una startup incubada a Barcelona Activa que ajuda a afinar la dieta a uns objectius segons el que ens indica el nostre genoma.

Ciència i acompanyament
DNAnutricoach neix de la investigació de Valentini Konstantinidou, doctora en biomedicina i experta en genòmica nutricional, durant els darrers 10 anys. La idea és poder transmetre a la societat -tan professionals com el públic en general- com la genòmica nutricional, una disciplina que estudia la relació entre el genoma humà, la nutrició i la salut, pot beneficiar-nos per tenir una millor cura de nosaltres mateixos per prevenir malalties i guanyar qualitat de vida.

"La idea és llegir la predisposició genètica de cadascú i fer recomanacions en funció d'evidències científiques sòlides", explica Konstantinidou. Però el projecte de DNAnutricoach no es queda només aquí, precisament hi afegeixen la part de coaching.

L'activitat de DNAnutricoach consisteix en la confecció de paquets de servei: "Comencem amb una anàlisi del genotip cercant variacions concretes, a partir d'aquí es realitza un informe personalitzat". Tot seguit s'analitzen i expliquen un per un què signifiquen els resultats -com ara metabolisme, absorció d'àcids grassos, saturats o polisaturats, carbohidrats, lactosa, gluten, sensibilitat a l'alcohol, cafeïna, diversos enzims, etc.- i acompanyen el pacient amb sessions de coaching. "Ajudem a prendre aliments i decisions que ens beneficien", explica la científica.

Per exemple, si qualcú vol perdre pes, guanyar-ne, començar a entrenar per córrer una marató, prevenir lesions o inclús dormir millor, les sessions d'acompanyament s'enfoquen a aquests objectius acompanyats de l'anàlisi científica. Konstantinidou fa recomanacions nutricionals, dietètiques i també d'activitat física. "Donem un cop de mà per optimitzar els esforços de les persones per estar més sans segons la seva predisposició genètica", aclareix l'emprenedora.

Així mateix, Konstantinidou també realitza tasques de consultoria de genòmica nutricional per a clíniques, farmacèutiques, laboratoris o professionals de la salut que vulguin incorporar anàlisi genètica.

De l'acadèmia al carrer
Konstantinidou és doctora en biomedicina per la Universitat Pompeu Fabra i durant la darrera dècada s'ha dedicat a treballar en investigació fent el doctorat i post-doc. "Va arribar cert moment en què vaig decidir deixar l'acadèmia i veure com es podia fer arribar tot aquest coneixement al carrer", explica la científica. "Hi ha cert coneixement acadèmic que arriba de la manera equivocada a la societat" i va voler intentar reconduir certs mites. Konstantinidou va fer el salt al món empresarial de manera gradual "madurant la idea, cercant feedback, col·laboradors i formant-me en la part més empresarial".

Abans d'instal·lar-se a la incubadora d'Almogàvers de Barcelona Activa, Konstantinidou va començar un programa de mentoria amb Youth Business Spain i consultoria amb CP'AC que van ajudar-la a preparar la primera versió del seu business plan des de Madrid. Un cop mudada a Barcelona l'octubre del 2015 l'activitat d'aquesta companyia va readreçar-se fins a esdevenir DNAnutricoach. Actualment, la companyia ja dóna feina a tres persones.

Konstantinidou planeja ara organitzar una ronda de finançament per acabar de bastir el projecte. La startup té externalitzada la feina de laboratori a Itàlia. "No planegem tenir-ne un de propi", sobretot perquè empren una tècnica estàndard "i un de propi és massa car". No obstant això, està en converses amb laboratoris locals per dur la part tècnica a Catalunya: "Sé que hi ha molt bons equips i de molt alta qualitat que estan aturats, i ho sé perquè els he fet servir jo mateixa, per això tinc la confiança de poder dur aquesta part del negoci a Barcelona".

També toca donar-se a conèixer, promocionar-se. L'emprenedora s'ha posat com a objectiu fer que "tothom conegui millor la nutrigenètica i la nutrigenòmica perquè no se li tingui por".