• Innovació
  • El MIT crea una impressora 3D capaç de fer servir 10 materials alhora

El MIT crea una impressora 3D capaç de fer servir 10 materials alhora

El prestigiós institut llança un dispositiu que podria arribar a imprimir xips o robots complets

La impressora MultiFAB 3D del MIT
La impressora MultiFAB 3D del MIT
Quico Domingo
27 d'Agost de 2015
Act. 27 d'Agost de 2015
Possiblement les impressores 3D són l'invent recent amb més camí per recórrer. Allò que s'anomena el "next big thing". Fent volar la imaginació –i simplement mirant els recents avenços en la matèria– les possibilitats són pràcticament infinites: des de fabricar des de casa una peça de recanvi comprada a través d'Internet, imprimir objectes fabricats per nosaltres mateixos o, com hem vist recentment en aquesta mateixa secció, arribar a imprimir menjar, medicaments o fins i tot òrgans.

De moment però, aquestes impressores encara han d'evolucionar força per arribar a ser útils en l'àmbit domèstic, de la mateixa manera que ho han arribat a ser les tradicionals. Les que hi ha actualment al mercat són capaces d'imprimir amb un filament plàstic o ceràmic que fa que la varietat d'objectes a crear sigui força limitat.

Això podria estar a punt de canviar gràcies al nou invent del MIT –Massachusetts Institute of Technology–, una impressora capaç de combinar fins a 10 materials diferents al mateix temps.

Darrere del nom MultiFAB 3D s'hi amaga un dispositiu que pot imprimir objectes físics a partir d'una tècnica consistent a barrejar gotes pràcticament microscòpiques de fotopolímers que resulten en diferents materials (copolímers, hidrogels, materials a base de dissolvents, materials rígids, elàstics o fins i tot materials amb alts i baixos índexs de refracció).

Aquesta barreja de petites gotes es produeix mitjançant uns capçals d'impressió similars als de les actuals impressores d'injecció de tinta. La gran complexitat rau en la quantitat de càlculs que el dispositiu ha de realitzar en temps real per determinar com han de combinar-se cadascun dels materials per obtenir-ne el resultat desitjat.

De moment, l'invent ja ha servit per fabricar una infinitat d'objectes que van des de les ja clàssiques figuretes de plàstic, passant per fundes de telèfon mòbil o fins i tot díodes emissors de llum.

Segons informen els seus creadors, el futur del MultiFAB 3D és prometedor: amb el temps, aquesta tecnologia podria fer-se servir per fabricar xips o fins i tot robots complets, a més de fer-se servir en camps com la sanitat o la producció industrial, a mesura que la màquina sigui capaç de fabricar nous materials.

Un altre aspecte revolucionari de l'invent és el seu preu: mentre que els equips més avançats que hi ha actualment al mercat i que permeten imprimir amb tres materials simultanis costen uns 25.000 dòlars, el MultiFAB 3D té un cost inferior a 7.000 dòlars.

I per si no n'hi hagués prou, la impressora és capaç de calibrar-se per si sola i corregir automàticament els errors que es produeixen durant la impressió d'un objecte. Aquest procés es realitza mitjançant un sistema integrat de visió artificial que és capaç de comparar l'objecte imprès amb el model 3D i reajustar el capçal cada cop que se'n detecti una divergència.