Els gadgets que tots tindrem a la cuina

La Internet de les Coses, el Big Data o la impressió 3D formaran part ben aviat de gairebé totes les cuines

La impressora Foodini, en procés
La impressora Foodini, en procés
Pau Garcia Fuster
07 d'Octubre de 2016
Act. 07 d'Octubre de 2016

Si aquest article es publiqués el 1916, els seus protagonistes podrien ser la nevera, el microones i, com a exemple de màxima innovació, els robots de cuina. Però com que la data de publicació és el 2016, del que cal parlar és de Big Data, de la Internet de les coses i d'impressores 3D. I sí, cal parlar-ne dins de la cuina. De fet, Lynette Kucsma, cofundadora de Natural Machines, refusa parlar de gadgets per referir-se a Foodini, la impressora 3D d'aliments que comercialitzen des del 2012. "En pocs anys ens semblarà un objecte tan habitual a la cuina com el microones", vaticina.

Imprimir el menjar en 3D
Precisament Natural Machines és una de les companyies que ha de marcar tendència en la cuina del futur, tal com ha quedat palès en la seva presència al South Summit 2016. Kucsma espanta les reticències dels que no veuen gaire clar ingerir aliments impresos per una màquina: "el menjar ja està passant per màquines actualment. La gran diferència és que podem imprimir menjar realment fresc desat en càpsules". Amb Foodini, defensa, "la idea és tornar a portar menjar fresc a les cuines ara que no tenim temps per cuinar".

Tot i que pensar a menjar imprès en 3D ens convidi a imaginar aspectes estrafolaris, la cofundadora de Natural Machines insisteix que és tot just el contrari. "Podem programar l'aspecte tan natural com vulguem", assegura. Al capdavall, no hem de tenir por de les màquines: "Hem de treballar de la mà amb elles", conclou.

L'escàner de qualitat portàtil pels aliments
TellSpec ha creat el primer gadget portàtil capaç d'escanejar els aliments a escala molecular. El TellSpec Food Sensor es divideix en tres parts: l'aparell de butxaca, el software al núvol i l'aplicació mòbil. Totes tres potes treballen conjuntament per escanejar els aliments, identificar calories, macronutrients o al·lèrgens. Alhora, és capaç de proporcionar informació sobre la qualitat del menjar i si ha estat adulterat d'alguna manera. Tot plegat amb 52 algorismes que funcionen en paral·lel i ofereixen respostes cinc segons després de l'escaneig. "Pots saber si una llet està passada o si hi ha massa sucre en unes postres", exemplifica Isabel Hoffmann, fundadora i CEO de l'empresa.



L'objectiu de la companyia és contribuir a crear una "Clean Food Revolution" que proporcioni seguretat a tothom a l'hora d'alimentar-se. "Hem de repensar el menjar perquè sigui quelcom saludable, no només un entreteniment", defensa Hoffmann.

Alhora, és conscient que no tothom tindrà la possibilitat de gaudir de gadgets d'aquest tipus. Malgrat que el TellSpec Food Sensor pot fer les delícies dels més obsessionats amb les calories del primer món, la seva fundadora pretén que s'utilitzi "per millorar les situacions dels països amb dificultats". I recorda, "tenim un gran problema d'aliments contaminats que afecten la salut de bona part de la població del món".

Niwa, un petit conreu a cada casa

"La producció globalitzada no és sostenible. Per què els tomàquets han de viatjar centenars de milers quilòmetres si els podem plantar a casa?". S'ho pregunta Javier Morillas, fundador i CEO de Niwa. Aquesta empresa ha creat una plataforma perquè tothom pugui conrear els seus propis aliments a casa. "Hem desenvolupat una tecnologia que supera les limitacions amb les quals tothom es troba". I és que, qui no ha intentat plantar un enciam sense èxit?



"Recollim tota l'experiència de dècades per fer aquesta tecnologia. Inclou un software i un hardware, però la part clau és el software", insisteix Morillas. Més enllà de la part més pràctica i de la plataforma on plantar els aliments, la clau de Niwa és el machine learning. "Aprèn del comportament dels usuaris i en maximitza el resultat", defensa el seu creador. El Big Data (dades massives), doncs, resulta clau en aquest projecte. "Recollir dades dels usuaris és essencial per poder aprendre a controlar els sistemes de creixement i tenir les millors eines en el futur", conclou Morillas.