El sector del 5G a Catalunya creix de forma exponencial, malgrat que encara és molt incipient. En poc més d'un any, el nombre d'empreses que s'hi dediquen ha augmentat un 73%, segons un estudi elaborat per Acció -l'agència per a la competitivitat de l'empresa de la Generalitat- i el Departament de Polítiques Digitals.
Catalunya té 38 empreses que treballen en l'àmbit del 5G, que de manera agregada facturen 88 milions d'euros i generen 150 llocs de feina. El 55% d'aquestes empreses són pimes, el 27% tenen menys de 10 anys de vida i un 16% són startups. A més, un 29% són exportadores i un 13% tenen filials a l'estranger. El 5G a Catalunya s'utilitza en la indústria, les infraestructures, el transport, la mobilitat, la comunicació, la salut i el turisme.
De fet, les empreses incloses en l'estudi es dediquen, en el 63% dels casos, al desenvolupament de solucions. Un 16% són fabricants d'equip, un 13%, proveïdores de xarxa o infraestructures i un 8%, integradores de la tecnologia. A banda d'empreses, també hi ha universitats, centres de recerca i desenvolupament, o institucions i associacions que es dediquen al 5G a Catalunya, com la UPC, la Fundació i2CAT, el CTTC, el Mobile World Capital, la GSMA o el 5G Barcelona.
Segons l'estudi, malgrat que el sector encara sigui molt emergent, "Catalunya és una de les zones pioneres on s'estan impulsant projectes de recerca i proves pilot basats en aquesta tecnologia". Entre els exemples més il·lustratius hi ha el Corredor 5G del Mediterrani, avalat recentment per la Comissió Europea.
El 5G garanteix unes connexions més estables i segures, controlar en temps real aparells situats a milers de quilòmetres, des de cotxes fins a equipaments mèdics i contribueix al desenvolupament de l'internet de les coses. La millora de l'experiència de videojocs en realitat virtual, l'alta definició en les videotrucades, el cotxe autònom o la telemediciona són algunes de les aplicacions concretes del 5G.