• Innovació
  • "En què creus més, en les matemàtiques o en els bancs?"

"En què creus més, en les matemàtiques o en els bancs?"

Els populars Bitcoins són només la punta de l'iceberg del Blockchain, la tecnologia que permet l'intercanvi de valor entre dues persones, sense intermediaris

Alex Puig és l'organitzador del Digital Currency Summit de Barcelona
Alex Puig és l'organitzador del Digital Currency Summit de Barcelona
Laia Corbella 
08 d'Octubre de 2015
Act. 28 d'Abril de 2017
Àlex Puig (@alexpuig) ve del departament R D de Softonic, de fet, era la persona que traduïa el llenguatge tecnològic al departament de màrqueting. Aquesta capacitat divulgativa és el que l'ha convertit en un dels ponents estrella de totes les conferències sobre Bitcoin i Blockchain, arreu del món. "Em vaig endinsar en aquest sector per curiositat, volia comprar Bitcoins i havia de saber com funciona; ara estic en un punt mig entre el sector financer i el tecnològic", explica el CEO del Digital Currency Summit, un cicle de conferències que ha tingut lloc aquest dijous a Barcelona, en el marc de la Blockchain Week.

Un dels altres projectes de Puig és la Blockchain Space, la primera acceleradora d'Europa d'aquest sector, ubicada a Sant Cugat, i que es posarà en funcionament al gener del 2016, amb l'objectiu de connectar start-ups i empreses per crear projectes pilot.

Per què és tan important la tecnologia Blockchain?
És molt important perquè permet fer una cosa que fins ara no era possible. Fins ara, Internet servia per intercanviar informació, tu podies enviar un missatge, però cada vegada que enviaves aquesta informació, aquesta informació la distribuïes obertament a tothom. Un exemple molt senzill: si jo agafo el meu mòbil i te'l dono a tu, només el tens tu. Això a Internet fins ara, era impossible perquè estem parlant de propietat digital. El que permet la tecnologia Blockchain és que jo et pugui enviar qualsevol tipus de propietat directament i sense intermediaris. Per exemple, monedes, els populars Bitcoins.

Quan diu qualsevol altre tipus de propietat a què es refereix?
Nosaltres treballem amb mil exemples que no tenen res a veure amb la popular moneda digital. Per exemple, en un sistema de votació, jo podria utilitzar la plataforma Blockchain per distribuir vots entre tota la població i fer que cadascú voti de forma única, exclusiva i segura, utilitzant aquest sistema. També podria crear els tiquets d'un espectacle, les entrades d'un concert, punts de fidelització,… De fet, Nasdaq ja utilitza la tecnologia Blockchain per vendre i comprar les accions de les empreses.

Algun altre exemple de l'ús del Blockchain que no tingui a veure amb el sistema de pagament?
Hi ha una gent de Finlàndia que està creant un sistema d'anti-falsificació utilitzant aquesta tecnologia, de tal manera que quan tu fabriques qualsevol cosa, ho registres al Blockchain. Per exemple, si jo tingués un grup de música, podria crear una imatge de la meva cançó i posar-la al Blockchain, així podria demostrar que jo vaig crear aquella cançó i quan la vaig crear. Ens saltaríem els drets d'autors. Però és que fins i tot podria fer el mateix amb qualsevol tipus de contracte, o sigui que també prescindiria de les notaries o el registre de la propietat! Quan entens que Blockchain és intercanvi de valor entre dues persones, sense intermediari, és quan t'adones que el Bitcoin és només la punta de l'iceberg. És el primer exemple que aquesta tecnologia funciona i es pot fer servir. En les conferències d'aquesta setmana hi ha gent d'Argentina que està cobrant el seu sou en bitcoins. Imagina't que un banc fes tota la seva comptabilitat utilitzant el Blockchain de forma oberta. Podries demostrar que ets un banc solvent, i no cal que vingui Deloitte a demostrar-ho. De fet, Blockchain no deixa de ser una base de dades que ningú pot canviar; si canvia de mans, queda registrat. És a dir, és com un llibre de comptabilitat de tota la vida!

A la xarxa Bitcoin no existeix cap banc ni autoritat que reguli el sistema. És segur?
Sí. No hi ha cap manera de fer un seguiment de tots els bitllets que hi ha al mercat. En canvi, utilitzant el Blockchain sempre hi ha un registre de tot. Això no ho controla ningú, ho controla la comunitat Bitcoin. No cal una entitat que reguli. Una vegada un economista em va preguntar: En què creus més, en una persona que està dirigint el banc central o amb un algoritme matemàtic basat en criptografia que a més a més pots veure. És codi obert, tothom el pot llegir! En definitiva, en què creus més, en les matemàtiques o en els bancs?

En quina fase del producte està la tecnologia Blockchain?
Està en fase inicial, crec que ara mateix el total de mercat és d'uns quatre bilions de dòlars, cosa que també va molt bé perquè moltes entitats financeres es pensen que per quatre bilions de dòlars no cal preocupar-se. Però hi ha molts països on la majoria de la població no té un compte corrent i poden utilitzar aquesta tecnologia.

Quina ha estat la reacció dels actors financers?
JPMorgan, Goldman Sachs, Nasdaq, Visa, BBVA, Bankinter… Totes aquestes entitats han invertit en start-ups de Bitcoin. Concretament, el BBVA ha coinvertit en una ronda de finançament, 75 milions de dòlars en una start-up de Bitcoins.

El 2013 el capital risc va invertir 98 milions de dòlars en el sector. El 2014, 335 milions. La febre del Bitcoin s'està convertint en una perillosa bombolla financera?
Com tot, en el moment que una cosa arranca, sí que hi ha una part de bombolla. Per exemples les valoracions de les empreses; hi ha una empresa que va aixecar 106 milions de dòlars i a la pàgina web hi posava 'en construcción'. Potser hi ha una part de bombolla i realment hi ha massa inversors perquè està de moda invertir en start-ups de Bitcoin… Al meu gust les valoracions són massa altes.

Així doncs, de la mateixa manera que a finals dels 90 la web va transformar el coneixement, els Bitcoins transformaran la forma en què operem amb els diners?
Un director d'innovació d'un banc europeu em va dir que innovacions com aquestes només es veuen una vegada a la vida. En diuen la Internet dels diners. De fet, estem repetint els passos de la història d'Internet: incredulitat, por, especulació… I la regulació moltes vegades el que fa és parar la innovació. El Bitcoin són diners, o una comodity com l'or, o un producte financer; de fet és programable, per tant és software… És tantes coses alhora que el sector legal i els governs s'estan tornant bojos per regular-ho, per això aquesta setmana molts d'ells vénen a escoltar les conferències.

Es diu que les utopies mouen el món. El Blockchain acabarà sent d'ús massiu?
El Blockchain acabarà sent una tecnologia massiva, com avui dia ho és Internet. No vol dir que tu entenguis com funciona, és un tema d'usabilitat, d'aplicacions que t'ho fan fàcil. Ara bé, crear un nou sistema financer, basat en una nova moneda com el Bitcoin, sense un banc i un govern al darrere, és una cosa totalment diferent… M'agradaria pensar que sí, que és possible, tot i que és més complicat. Jo no ho veig com una competició entre un sistema i l'altre, crec que els dos poden coexistir i cooperar. Quan parlo amb bancs els hi agrada molt més el concepte Blockchain que Bitcoin. Santander va dir que utilitzant el Blockchain en l'àmbit de sistemes es podien estalviar 18 bilions d'euros cada any. És a dir, pot ser una amenaça, però pot ser un gran avantatge competitiu que totes les empreses poden utilitzar.