L’energia solar a l'abast de tothom

Solarmente es dedica a la instal·lació de plaques solars i aposta per l'autogestió de l'energia

Solarmente és una startup d'instal·lació de plaques solars | iStock
Solarmente és una startup d'instal·lació de plaques solars | iStock
Barcelona
20 d'Agost de 2020
Act. 20 d'Agost de 2020

Durant molt de temps a l'Estat espanyol, a pocs particulars els passava pel cap instal·lar plaques solars per l'autoconsum gràcies a l'anomenat "impost al sol" del 2015. La retirada d'aquesta mesura és el que fa possible l'existència de la startup Solarmente, dedicada a la instal·lació de plaques solars per a particulars, ja que anteriorment aquest sector de l'energia renovable havia quedat en stand by.

 

En Wouter Draijer, cofundador de Solarmente, va arribar a l'Estat espanyol per fer un màster i va quedar astorat quan va veure la poca implantació de l'energia solar que hi havia al país. A Amsterdam, la ciutat de Draijer, les plaques solars per als particulars són una realitat extremadament comuna, malgrat el mal temps que fa. En canvi, veia a Espanya una gran potencialitat d'aquesta energia que no s'estava fent servir. "Espanya és el país més estrany del món, ja que té 3000 hores de sol a l'any i no les aprofita", sentencia Víctor Gardrinier, l'altre cofundador.

Davant la nova conjuntura en què l'accés a la instal·lació es tornava més senzill, no només per la regulació del sector sinó també per l'abaratiment de la tecnologia necessària, els dos emprenedors van saltar a fundar Solarmente, que actualment es troba dins de l'ecosistema de Barcelona Activa.

 

"Garantim 25 anys de funcionament, però si tot va bé, les plaques poden durar 35 o 40 anys"

Una inversió a llarg termini 

Solarmente s'encarrega de la instal·lació de les plaques solars i ofereix un servei d'assessorament als seus clients. Segons les dades de l'empresa, en funció de la mida de la placa, una llar pot estalviar un 50% del consum anual. Les instal·lacions costen entre 4.500 i 7.000 euros de mitjana i un cop instal·lades només requereixen manteniment cada tres anys. "Garantim 25 anys de funcionament, però si tot va bé les plaques poden durar 35 o 40 anys", assegura Gardrinier.

Actualment, els seus clients tendeixen a ser persones amb una casa unifamiliar i amb un consum energètic que gira al voltant dels 100 euros al mes. Tot i això, hi ha un tret que molts dels seus clients comparteixen i és el poc coneixement sobre el sector. "Molta gent encara està perduda en aquest aspecte, és normal perquè el mercat portava mort molts anys", comenta Gardrinier. Els fundadors consideren que aquesta asimetria d'informació és perjudicial per a la mateixa clientela que pot acabar comprant productes dels quals no en coneix la qualitat.

Cada cop són més les persones interessades en alternatives d'autoconsum d'energia. La pandèmia ha fet que aquesta tendència augmenti, segons els fundadors de Solarmente. Com que la gent estava a casa i el seu consum energètic pujava, cercava alternatives més barates. Això no vol dir que les coses fossin fàcils per a la startup durant el confinament, ja que no podien instal·lar cap placa.

 "Tot plegat, al marge de les grans empreses, de manera que passo a ser jo qui controlo el que produeixo"

Un futur clar

Els fundadors de Solarmente tenen molt clar quin volen que sigui el futur de la seva empresa. Per una banda, volen conèixer més els seus clients per millorar l'oferta. Per altra banda, volen seguir creixent, tant en el mercat, que actualment concentren a Catalunya, com en nombre de treballadors.

Els emprenedors apunten alt en les seves apostes de futur i planegen desenvolupar un blockchain d'energia solar per poder vendre l'excedent entre comunitats de veïns. "Tot plegat, al marge de les grans empreses, de manera que passo a ser jo qui controlo el que produeixo", explica el fundador, i afegeix: "Aquest sentiment de comunitat és el futur d'aquesta energia".