Alumnes d'Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona, han presentat set propostes innovadores i disruptives de food design de la mà del reconegut postrer del Celler de Can Roca, Jordi Roca. Els projectes, dels estudiants del quart curs del Grau en Disseny d’Elisava, formen part d’un projecte d’investigació impulsat en col·laboració amb El Celler de Can Roca per trobar possibles solucions sistèmiques a problemes existents en l'àmbit de l'alimentació.
Amb la fusió del disseny i la gastronomia, la producció i la indústria, i altres aspectes essencials i necessaris s’han elaborat propostes innovadores per aplicar als escenaris actuals. A partir d’una profunda immersió formativa al llarg del curs a través de tallers, experiències i xerrades, s’han obert nous horitzons al food design, entenent que és necessari actuar des de l'agricultura, fins a la taula.
El food design va més enllà del menjar
Des d’Elisava expliquen que el món agroalimentari i gastronòmic avança i es transforma ràpidament i, especialment en els darrers temps, la cuina s’ha convertit en una disciplina admirada i valorada pel conjunt de la societat. En el marc d’aquesta tendència creixent, “el food design va més enllà del menjar”, i consideren que és un àmbit del disseny que actua com agent de canvi per millorar el sistema agroalimentari de la nostra societat tant en l’àmbit cultural, social, econòmic o tècnic per garantir un futur sostenible i saludable.
Propostes innovadores
Un joc educatiu i lúdic per conscienciar sobre el malbaratament alimentari a les escoles, una joia que permet alimentar-nos a base de gotes nutritives, un documental que posa de relleu la crítica situació del sector lleter boví a Catalunya o el reciclatge d’excedents alimentaris assecats i convertits en pols són algunes de les propostes que els alumnes han presentat a Jordi Roca.
Roca ha apuntat a VIA Empresa que “ha al·lucinat amb l’espectacularitat dels projectes” i destaca la importància del jove talent, que són molt conscients mediambientalment i que els projectes generen debat i reflexió. Una visió molt fresca i propera que haurem de seguir de prop. Tot des d’una forma holística, concreta i amb impacte. Sembla que el food design ha vingut per quedar-se.