L’Advanced Factories, la fira tecnològica referent en el sud d'Europa per a professionals del sector industrial, s’estrena avui al recinte de la Fira de Barcelona - Gran Via en la seva setena edició que tindrà lloc fins al 20 d’abril. Aquest canvi d’escenari suposa un augment de l’espai perquè els més de 30.000 professionals del sector industrial acudeixin a les més de 500 firmes expositores que presentaran prop de 700 innovacions en matèria de sistemes d’automatització, integració de sistemes de producció, robòtica col·laborativa i industrial.
La cerimònia inaugural de l’Advanced Factories i l’Advanced Machine Tools serà a càrrec de Gina Tost, secretària de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Laia Bonet, tercera tinenta d’alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Mar Paños, directora general de Promoció Econòmica i Industrial de la Comunitat de Madrid, Salvador Giró, president d'Advanced Factories, Xabier Arambarri, president d'Advanced Machine Tools, i Albert Planas, director general d’ambdues fires.
AMT - Advanced Machine Tools: l’estrena d’una nova fira
La fira d’enguany arrenca amb una gran novetat que marcarà el seu futur, l’inici d’Advanced Machine Tools (AMT), la nova plataforma comercial de màquina-eina d’última generació, que dona lloc a una nova fira biennal dedicada a la indústria del metall, i que s’està desenvolupant simultàniament.
Planas: “L’Advanced Machine Tools té com a objectiu aportar una visió de novetats de plataformes comercials de tota la maquinària d’última generació que està inundant el mercat i molts àmbits internacionals"
El germà petit de l’Advanced Factories té com a objectiu “aportar una visió de novetats de plataformes comercials de tota la maquinària d’última generació que està inundant el mercat i molts àmbits internacionals i contribuir al fet que tot això arribi a totes les empreses, tallers i fabricants de tota mena a través del metall i de la màquina-eina”, tal com va apuntar Planas a l’acte de presentació de la fira que va tenir lloc el passat 15 de març al Cercle d’Economia.
En aquesta primera edició, l’AMT reunirà entorn de 14.000 assistents dels quals aproximadament un 30% procediran de l’Advanced Factories amb la finalitat de complementar la seva visita i conèixer les més de 450 novetats que es presenten així com les 180 firmes expositores que en prendran part.
Impressió 3D: la tecnologia clau de l’esdeveniment
Una de les tecnologies que protagonitzarà les dues cites serà la impressió 3D. Segons les previsions de Future Market Insights està previst que aquest mercat superi els 148.000 milions de dòlars el 2032, donant lloc a un creixement exponencial causat principalment per la gran adopció d'aquesta tecnologia en diferents sectors com l'aeroespacial, l'automoció, o el mèdic. Les exportacions d'impressores 3D a escala global han arribat a la xifra de 2,2 milions, amb una previsió de creixement per als pròxims anys d'assolir els 25 milions d'impressores en una dècada.
Les exportacions d'impressores 3D a escala global han arribat a la xifra de 2,2 milions, amb una previsió de creixement per als pròxims anys d'assolir els 25 milions d'impressores en una dècada
Les aplicacions de la impressió 3D han penetrat de manera transversal al sector industrial a una multitud d'aplicacions, des de la reparació fins a la producció en sèrie. En aquest àmbit, l’automatització juga un paper clau i tant a l’Industry 4.0 Congress com al nou Metal Industry Congress s’exposaran casos d’ús d’aquesta tecnologia així com els avantatges que aporta a la fabricació de components, contribuint a solucions més flexibles i duradores. Firmes com HP, Sicnova o 3D Six seran presents durant aquests tres dies.
“Durant els darrers anys hem vist com sorgeixen nous materials d'impressió 3D, més eficaços i sostenibles, cosa que ha facilitat l'augment de les vendes d'equips d’impressió”, ha assenyalat Victor Blanc, event manager d'Advanced Factories i AMT - Advanced Machine Tools.
Reconeixement a les empreses que evolucionen cap a la indústria 4.0
En el marc del congrés, el segon dia de la fira donarà lloc als Factories of the Future Awards, que se celebraran a l’Hotel Intercontinental de Barcelona amb l’objectiu de reconèixer la tasca, la transformació i els esforços per part de les empreses que aposten per la innovació i la sostenibilitat, adaptant-se a la nova era de la indústria 4.0.
Segons les dades recopilades de les darreres edicions, més de la meitat dels visitants de la fira són directors de departament o planta i experts o tècnics (30% i 23% respectivament). La seva procedència és majoritàriament de l'Estat (86%), tot i que representants d'empreses d'altres països com Portugal (9%) o Alemanya (2%) també assisteixen a l'esdeveniment. Per comunitats autònomes, la presència de visitants catalans és superior a la de la resta de l'Estat, amb un 41% de participació. Advanced Factories compta també amb la visita de representants del País Basc i de la Comunitat Valenciana. Aquesta setena edició comptarà amb Madrid com a regió convidada i d'aquesta manera es reforçarà la seva presència, que fins ara havia estat d'un 4% de visitants.
Aquesta setena edició de l’Advanced Factories pot suposar un gran pas per l'esdeveniment, en línia amb el creixement que ha experimentat des de la seva primera edició el 2017. Aquest any està previst que la fira generi un impacte econòmic de 74 milions d'euros, la qual cosa suposaria un augment de 31 milions d'euros respecte a la de l'any passat. En només tres anys i amb una pandèmia pel mig, la fira doblarà la xifra de professionals i congressistes assistents, fet que demostrarà la importància d’aquest esdeveniment tecnològic a escala europea.