Analitzar radiografies en temps real per predir malalties pulmonars, detectar problemes cardiovasculars amb dades clíniques dels pacients o localitzar diferents tipus de càncer de pell a través de fotografies. Aquests només són alguns de la gran quantitat d’exemples que hi ha en aplicar tècniques d’intel·ligència artificial (IA) per millorar el tractament de les malalties, segons informa la UOC en un comunicat. La transformació digital està marcant molts dels sectors, també el sanitari, i permetrà millorar la qualitat de la comunicació, oferir una millor personalització de cada pacient i fer ús de la telemedicina per millorar l'atenció dels malalts. Totes aquestes tècniques lligades a la intel·ligència artificial i el big data són les que s'han posat sobre la taula aquests dies a Barcelona en l'XPatient Congress, organitzat pel centre tecnològic Eurecat i l'Hospital Clínic.
Tot i això, per al coordinador de l’eHealth Center de la UOC, Jordi Conesa, aquestes tècniques també s’apliquen a altres àmbits com l’anàlisi de medicaments o la millora de l’eficiència dels processos sanitaris. “La part més substancial que pot aportar la intel·ligència artificial és que passem d’un model centrat en el tractament de les malalties a un de centrat a evitar-les”, explica Conesa.
Els metges no en saben de IA
Les noves tecnologies aporten moltes facilitats i millores en l’assistència sanitària. No obstant això, els experts detecten que un dels principals entrebancs d’aquest canvi de model és la manca de formació dels professionals de la salut per afrontar-lo.
“La digitalització de la història clínica no va ser una tasca fàcil i era simplement canviar el format de la informació que es generava i es consumia. Ara parlem, per exemple, d’introduir assistents que poden ajudar els metges a predir la malaltia del pacient o a trobar un tractament més personalitzat”, detalla Conesa.
Per a la directora del màster universitari de Salut Digital de la UOC, Carme Carrion, les competències que haurien d’adquirir els professionals de la salut són flexibilitat, habilitats comunicatives, coneixements tecnològics bàsics o capacitat per implantar i avaluar l’eficàcia de les intervencions.
Tanmateix, la manca de formació en el sector tecnològic i l’anàlisi de dades no és exclusiva del sector salut. Molts sectors volen aplicar les noves tecnologies però falten els coneixements necessaris entre el personal per entendre la informació que les dades proporcionen.
Els riscos de la tecnologia
Els sistemes d’intel·ligència artificial poden facilitar la tasca de molts metges, però no tot són avantatges. Al sector de la salut, aquesta tecnologia té uns riscos mínims, ja que “la IA no té una precisió del 100%”, recorda Conesa. A més, aquests sistemes aprenen a partir dels problemes que resolen i si hi ha dades errònies, poden portar a una conclusió equivocada.