Bilbao s’ha convertit aquesta setmana en la capital mundial foodtech amb la celebració de Food 4 Future - Expo FoodTech 2022. Després de l'èxit de la primera edició de l'esdeveniment internacional, pensat per i per als professionals de la indústria alimentària i de les begudes, del 17 al 19 de maig, compten amb més de 7.000 congressistes a la cita. Un fòrum que a més generarà un impacte econòmic de 14 milions d'euros per a la ciutat, alhora que posarà Euskadi al mapa com a epicentre i referent foodtech.
Sense cap mena de dubte, aquest esdeveniment ofereix un avantatge enorme d'atreure talent i inversions internacionals a la ciutat basca. “Food 4 Future és una oportunitat perquè les empreses basques puguin establir relacions amb companyies líders de la indústria agroalimentària de qualsevol part del món i intercanviar coneixement”, afirma Juan Mari Aburto, alcalde de Bilbao, als nombrosos mitjans de comunicació acreditats.
L’objectiu de la cita tecnològica ineludible pels amants del sector consisteix a descobrir les últimes innovacions i solucions que estan transformant el sector de l'alimentació, així com casos d'èxit i aplicacions de la tecnologia alimentària per aconseguir una indústria més segura, sostenible i saludable.
Innovació en tota la cadena de valor
Més de 250 firmes expositores presenten les últimes solucions tecnològiques i productes alimentaris que ajudaran a modernitzar i digitalitzar tota la cadena de valor de la indústria, des de la matèria primera, fins als processos logístics. 380 experts del sector en diferents ponències i també s’estan celebrant sis fòrums verticals amb les següents temàtiques: carni, pesquer, lacti, de l'oli, agricultura, cereals, conserves i begudes.
L’esdeveniment té lloc al Bilbao Exhibition Center (BEC) de Barakaldo en un espai exclusiu de més de 4.000 metres quadrats per albergar tot l'ecosistema de startups foodtech que s'estan desenvolupant actualment al panorama internacional. Més de 200 startups internacionals participen en el FoodTech Startup Forum, on s'exposen els projectes i solucions foodtech més rellevants per a la indústria alimentària, i en la iniciativa per impulsar el talent emergent Get in the Ring Bilbao, que per primera vegada s'organitza a Euskadi, de la mà de l’organització Get in the Ring, juntament amb ICEX.
L’Estat espanyol és avui el setè exportador més gran en alimentació del món
María Naranjo, directora d'Indústria Alimentària de l'entitat pública d'exportació i inversions ICEX, explica que l’Estat espanyol és avui el setè exportador més gran en alimentació. Per mantenir i reafirmar aquesta posició de lideratge és important continuar treballant a fons per “impulsar la innovació i la tecnologia, per aportar solucions als reptes actuals, com els objectius de sostenibilitat, les noves alternatives a les proteïnes o els canvis en els hàbits de consum”.
Emprenedoria i inspiració gastronòmica
La indústria alimentària és una de les que està en plena transformació a causa de la revolució digital i dels hàbits que vivim. Les noves tecnologies 4.0, com la intel·ligència artificial, el IoT o la realitat augmentada, l'auge de les proteïnes alternatives o la preocupació per la sostenibilitat, responsabilitat social i la salut són només algunes de les disrupcions que estan canviant el mercat i la manera de veure el futur del sector agroalimentari. No obstant això, un altre element que també està propiciant una transició al món de l'alimentació i les begudes és la gastronomia. I és que l’art està encapçalant les darreres creativitats i novetats amb què es poden guiar els professionals de tota la cadena de valor.
Per la seva banda i d'acord amb el darrer Informe GEM (Global Entrepreneurship Monitor), Euskadi ha incrementat la taxa d'activitat emprenedora del 4,7% al 5,25% entre el 2020 i el 2021 situant el País Basc a nivells fins i tot superiors, a estats com Alemanya. Així, Food 4 Future serà l'emplaçament clau per reunir el talent basc, neerlandès, català, mediterrani i internacional a partir del qual descobrir les darreres tendències i traçar el futur de la indústria gastronòmica.
Presència holandesa i catalana
Els Països Baixos ha sigut el convidat especial al Food 4 Future 2022 d’enguany, ja que s’ha convertit en una de les majors potències mundials en el sector agroalimentari. Amb tot just 41.000 quilòmetres quadrats de territori i 17 milions d'habitants, s'ha situat com el segon exportador de productes alimentaris del món després dels Estats Units. En concret, el territori exporta uns 80.000 milions d'euros a l'any en mercaderia alimentosa, tant com Espanya, Itàlia i Portugal produeixen conjuntament.
Els Països Baixos és el segon exportador de productes alimentaris de món
Per altra banda, entre els catalans destaca l’aposta d’Eurecat per la fira, amb un dels estands més grans. Ignasi Papell, responsable de negoci del sector alimentació d'Eurecat, explica a VIA Empresa que han presentat tota l'oferta tecnològica del centre, com ara la part de biotecnologia, sostenibilitat, tecnologies industrials i tecnologies digitals. “A Eurecat treballem des de la producció de l'ingredient, nous productes alimentaris i temes d'eficiència energètica, com també amb el processat d'aliments, ciberseguretat, robòtica o nous productes saludables”, apunta Papell.
L’expert remarca que els productes estrella que han portat són prototips de robòtica industrial, per exemple de detecció de trossos de plàstic dintre de grans d'arròs. També han presentat un robot que pot circular per les vinyes i que pot fer actuacions de precisió. Alguns d'ells els han produït amb empreses alimentàries i en d'altres casos per posar a disposició de companyies, amb molta anticipació. L’objectiu: buscar solucionar als reptes de la indústria i presentar solucions.
Per altra banda, Salvador Arnó, director de Customer Engagement a IFR Group, explica al nostre mitjà que des de la seva companyia vénen a donar solucions globals per l'automatització dels processos basats en les dades que té una empresa. Arnós creu que poden aportar molta experiència a la fira i és un focus de negoci on molts dels clients estan allà.
Un prototip que detecta trossos de plàstic dins dels grans d’arròs, entre les principals novetats catalanes
El lema d’enguany és The Foodtech revolution i Food 4 Future 2022 està generant un impacte econòmic a la ciutat i consolida Bilbao com la capital mundial foodtech. El camí a seguir.