• Innovació
  • Formació de realitat (virtual) a Endesa

Formació de realitat (virtual) a Endesa

La companyia incorpora ulleres de RV en la formació en seguretat dels empleats de la central tèrmica de cicle combinat del Besòs

Un empleat d'Endesa practicant amb les ulleres de realitat virtual | Cedida
Un empleat d'Endesa practicant amb les ulleres de realitat virtual | Cedida
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
08 d'Octubre de 2019

La realitat virtual s'ha incorporat a la formació dels treballadors de la central tèrmica de cicle combinat Besòs 5 d'Endesa, ubicada a Sant Adrià de Besòs. Des d'aquesta tardor, els seus 41 empleats s'entrenen sense riscos i de forma més eficient pel que fa a operacions clau de la planta, gràcies a una solució immersiva.

 

El director de la planta, Juan Ramón Obón, explica que en aquest moment la instal·lació es troba en ple procés de digitalització, tant dels processos com dels equips -recollint dades massives per poder millorar el manteniment dels equips i l'operativitat-. Així mateix, aquesta transformació digital arriba també a la formació dels treballadors per millorar-la amb el projecte VIVES (Virtual, Immersiu, Visió, Endesa, Seguretat).

En aquest cas l'empresa ha apostat per incloure la realitat virtual en la formació de "descàrrega d'equips", això és "el bloqueig físic dels equips amb cadenats per assegurar l'àrea per als treballadors", també conegut com a metodologia LOTO -lockout tagout-. Els empleats usen unes ulleres de RV i, com si es tractés d'un videojoc, han de realitzar les tasques d'assegurament i bloqueig de les màquines, com si es tractés d'una situació real. "És un mètode intuïtiu i motivador alhora que individualitzat", detalla.

 

Un total de 700 empleats empraran la tecnologia de realitat virtual que s'està provant a Sant Adrià del Besòs

Aquest procediment de seguretat s'aplica per deixar la planta segura per tal que manteniment pugui treballar. És una metodologia de seguretat per desconnectar i consignar les diferents fonts d'energia dels equips industrials mentre les operacions de manteniment, neteja o reparació es duen a terme. Aquest procediment protegeix els treballadors tant d'una posada en marxa accidental de les energies vives, com de les energies residuals i d'un encès imprevist, que pogués provocar un accident durant un servei de manteniment o aïllament.

La solució de formació per als empleats de les instal·lacions de generació d'Endesa integra els avantatges de la realitat virtual i dels serious games, i permet formar l'agent en la correcta execució de les fases d'un descàrrec (tant mecànic com elèctric): bloqueig, pas a proves i aixecament del descàrrec. A cada nivell es recreen diferents situacions reals i interaccions amb altres actors que intervenen en el procés, sobre les quals l'agent haurà d'actuar, aplicant els procediments associats a LOTO i l'ús dels EPIS (equips de protecció individual).

Formació amb RV d'Endesa

Segons diu Obón, els treballadors estan bastant il·lusionats i animats, donat que anteriorment aquesta formació es feia tipus classe magistral i sense unes pràctiques reals en què es pogués desenvolupar la tasca de bloqueig fins al final. "En aquest cas podem posar els cadenats i fer tot el procediment i l'alumne ho pot veure, abans no s'arribava al detall". Així mateix, l'experiència i la pràctica immersiva també milloren la comprensió d'operatives i procediments que s'han d'aplicar per preservar la seguretat i augmenten la motivació en un context d'aprenentatge per a 700 treballadors de 24 centres.

"La realitat virtual el que ens permet respecte de la formació tradicional és crear un entorn real ajustat a les nostres necessitats"

"La realitat virtual el que ens permet respecte de la formació tradicional és crear un entorn real ajustat a les nostres necessitats", diu Julián Gallego, cap de seguretat de l'àrea de generació tèrmica a Catalunya. Anteriorment "el procediment s'havia de memoritzar i ara es pot practicar", subratlla. El videojoc comença des de la sala de control i duu els practicants a sales de turbines o sales elèctriques per realitzar diferents exercicis.

Gallego explica que l'objectiu del projecte VIVES s'engloba en el procés de digitalització d'Endesa i Enel, al qual l'empresa destina 1.300 milions d'euros fins al 2021. En concret, aquest projecte ha estat desenvolupat per Minsait, filial d'Indra, amb un pressupost al voltant de 220.000 euros que inclou el desenvolupament del projecte, la adquisició de tres equips i un curs en línia.