• Innovació
  • Què ens porta de nou el Mobile World Congress?

Què ens porta de nou el Mobile World Congress?

L'experta María Eugenia Fuenmayor analitza possibles nous models de negoci fruit del 5G i l'IoT durant el MWC

No tot són mòbils al MWC, de fet, n'hi ha pocs de telèfons | Àngel Bravo
No tot són mòbils al MWC, de fet, n'hi ha pocs de telèfons | Àngel Bravo
Barcelona
25 de Febrer de 2019

El Mobile World Congress està a punt d’obrir les seves portes i tots estem impacients per veure quines seran les novetats d'enguany, on sens dubte la intel·ligència artificial, els objectes intel·ligents i l’Internet de les Coses (IOT) seran protagonistes. Dins d'aquesta línia, incloem els mòbils i els wearables amb funcionalitats noves pel que fa a disseny, materials i prestacions, els robots i drones, els artefactes domèstics i els automòbils connectats i amb autonomia.

La realitat virtual també seguirà present, en molts casos, associada als videojocs, a les activitats culturals i de recreació, a l'e-learning i a la tecnologia Digital Twin, que permet simular digitalment sistemes reals, fent possible provar nous processos remotament a baix cost.

"Esperem veure nous models de negoci en relació a les aplicacions de 5G i d’Internet de les Coses en agricultura, seguretat, salut, gestió de les ciutats i interacció entre persones"

El 5G, ja a punt de desplegar comercialment, serà gairebé una constant, tant en xarxes i components com en tecnologies i plataformes cloud, dispositius 5G i aplicacions 5G en diferents àmbits. La intel·ligència artificial i l'analítica de dades estaran també molt presents a la fira com a tecnologia transversal en un gran nombre de productes i serveis.

No obstant això, més interessant encara que allò que ja sabem que serà a la fira, és allò que esperem veure, com és el cas, per exemple, de nous models de negoci en relació a les aplicacions de 5G i d’Internet de les Coses en sectors com l’agricultura, la seguretat, la salut, la gestió de les ciutats i la interacció entre persones.

En relació al Digital Twin, esperem veure aplicacions comercials orientades a simular, monitorar i actuar a distància, i sent ambiciosos, veure aparèixer les primeres eines per a desenvolupadors. Si a més les aplicacions amb aquesta tecnologia inclouen realitat virtual, millor encara.

"Un interrogant obert: 5G i Wifi 6 donaran un gran impuls a la realitat virtual i de control a distància on la tecnologia hàptica tindria un paper important, però veurem avenços significatius en relació a capacitats tàctils, ergonomia i accessibilitat?"

Pel que fa a la robòtica, esperem trobar avenços significatius en intel·ligència i autonomia, cooperació en eixams de robots i interfícies més naturals i avançades en la interacció amb les persones. Esperem veure també nous sensors, cada vegada més petits, embeguts en materials de diferents tipus i amb sistemes de càrrega energètica duradors, robustos i sostenibles. Finalment, un interrogant obert: considerant que les noves velocitats de transmissió que vindran (5G, Wifi 6) donaran un gran impuls al desenvolupament d'aplicacions de realitat virtual i de control a distància on la tecnologia hàptica tindria un paper molt important, veurem avenços significatius en relació a capacitats tàctils, ergonomia i accessibilitat? Molt aviat, la resposta.