Ara sí que va de veres: Netflix, que va abaixar la qualitat a totes les connexions a Espanya i Itàlia degut a increments de consum de fins al 30%, l’abaixarà a tota la UE per evitar bloquejar internet. La pandèmia global de la Covid-19 ha entrat als menjadors de les cases, fins i tot en aquells que no tenien la tele amb notícies 24 hores. Internet s’acaba.
"La pandèmia global de la Covid-19 ha entrat als menjadors de les cases, fins i tot en aquells que no tenien la tele amb notícies 24 hores. Internet s’acaba"
Les telecos estan registrant nous patrons de consum amb el confinament massiu de la població. Passem més temps en línia que mai i parlem més pel mòbil que mai. Mentre que normalment el consum de vídeo pujava a partir de les 19 quan la gent ja havia sopat i es posava a mirar la tele (als països civilitzats, s’entén) ara el consum màxim de vídeo s’ha desplaçat al matí, d’11 a 14 que correspon en les hores d’escola i de feina de la població que encara pot treballar.
També es registren els hàbits culturals i geogràfics. Si l’increment a Itàlia ha estat del 30% a Corea del Sud només ha pujat un 5%. Els canvis dins de les diferents regions també són considerables. El tràfic s’ha desplaçat dels centres de les ciutats —empreses i universitats— a les zones residencials on hi utilitzem serveis de videoconferència, videojocs en línia o vídeo sota demanda, serveis que a la feina no utilitzàvem tant. Més sovint i més sostinguts en el temps. Videojocs en línia com Fortnite o la plataforma Steam contribueixen a l’increment de tràfic residencial.
L’altre canvi que hem fet és la nostra dieta de dades mòbils. En estar connectats sempre a casa amb el WiFi no toquem el pla de dades mòbils. Les telecos, que també han registrat aquest canvi de comportament, han corregut a regalar-nos dades per aquests dos propers mesos; allò dels bancs que quan fa sol et deixen un paraigua i te’l prenen quan plou, actualitzat.
"He recuperat el meu transistor de ràdio dels 80, un Sony ICF-7600A multibanda capaç de rebre ràdio en ona curta de tot el món"
I parlant de canvis d’hàbits jo també n’he fet un preparant-me per quan ho tanquin tot i ens quedem confinats a casa. He recuperat el meu transistor de ràdio dels 80, un Sony ICF-7600A multibanda capaç de rebre ràdio en ona curta de tot el món. Amb ell vaig aprendre anglès escoltant el servei exterior de la BBC, escoltava regularment Ràdio Moscú, ràdio Praga Internacional (tenien emissions en català), Ràdio Canada Internacional i havia arribat a escoltar Ràdio Pyongyang i emissions des de Ho-Chi-Min a Vietnam.
L’he engegada, funciona com el primer dia i les emissores internacionals que sentia encara hi són. Si tot falla em connectaré com ho feia abans.