Robots sexuals

Gina Tost s'estrena a VIA Empresa seguint les directrius dels lectors: vincular intel·ligència artificial amb empoderament femení

Gina Tost reflexiona sobre els robots sexuals i la intel·ligència artificial | iStock
Gina Tost reflexiona sobre els robots sexuals i la intel·ligència artificial | iStock
Barcelona
06 de Juny de 2018

Em volia estrenar a VIA Empresa amb un tema emocionant, excitant i tecnològic i m'ha tocat parlar de... robots sexuals! Hi pot haver un tema més pescaclics?

M'encanta la idea de la intel·ligència artificial (IA) com la que es va començar a plantejar amb Aristòtil i que continua vigent als nostres dies. Una màquina que pensa i actua per ella mateixa. Sense ningú que l'hagi preprogramada. En els nostres dies la IA es planteja des de la nevera, al cotxe o a la càmera del telèfon mòbil. Però on alguns estan començant a implementar-la és a la nina inflable de tota la vida: fent-la completament realista, des dels pits fins al cervell. I aquí la intel·ligència artificial té tot el sentit del món.

El sexe ha sigut des de sempre un gran impulsor, conjuntament amb el desenvolupament militar, de la implementació de certes tecnologies: el videoxat, el vídeo en streaming, la realitat virtual...

"Em volia estrenar a VIA Empresa amb un tema emocionant, excitant i tecnològic... Hi pot haver un tema més pescaclics?

Experts de tot el món apunten com els robots sexuals seran més comuns del que ens pensen en menys de 10 anys. No estem parlant només de fetitxismes estranys (que casualment sempre ens arriben del Japó), sinó com a complement terapèutic per a gent gran, solitària o amb algun tipus de discapacitat. O simplement gent normal amb ganes de donar-li un punt diferent del dormitori.

És frustrant com la societat i la cultura estereotipa les dones fins a tenir extrems amb coses que no haurien de ser normals perquè falten al respecte a l'altre. Espanta veure com la pornografia reflecteix el paper de la dona i com aquest arriba a traspassar el món real, però poden aquests robots perpetuar aquesta objectivació? O és millor que algunes persones tinguin relacions sexuals amb aquests robots abans que amb gent de carn i ós?

"Què passaria si els creadors d'aquests robots fossin diferents?" 

Aquests 'folla-xips' (perdoneu la brometa fàcil, però l'havia de fer) no són malalts mentals. Solament volen viure una fantasia i si la tecnologia els hi pot donar, per què no haurien de poder-la viure? Experts de tot el món es posen els barrets de pensar i arriben a la idea que el mercat és el que mana. Però és clar, els caps que pensen acostumen a ser masculins i se'ls acusa de poca empatia cap a l'altra part, ja que mentre la percepció de com s'han de comportar cada un dels gèneres de la societat no canviï, l'evolució tecnològica seguirà el mateix camí que la social... Un peix que es mossega la cua. I no només parlem del món de la tecnologia, sinó també del de l'esport, l'empresa, l'educació o la salut.

El debat està servit. Què passaria si els creadors d'aquests robots fossin diferents? Si no busquessin objectificar el que ja ve de sèrie, es menjarien un torrat? El sexe és el sexe, i el que mana moltes vegades no és ni el cor ni el cervell, sinó l'entrecuix.