• Innovació
  • El Govern garanteix les transaccions cibersegures amb ‘blockchain’

El Govern garanteix les transaccions cibersegures amb ‘blockchain’

Es tracta d’una base de dades distribuïda, descentralitzada i encriptada perquè les operacions siguin irrevocables i transparents i amb aplicacions en la salut, l'energia i l'administració pública

La tecnologia permet mantenir un registre de transaccions permanents i cibersegures sense necessitat d’intermediaris | iStock
La tecnologia permet mantenir un registre de transaccions permanents i cibersegures sense necessitat d’intermediaris | iStock
ACN
Barcelona
19 de Juny de 2019
Act. 19 de Juny de 2019

El Govern ha aprovat aquest dimarts l’Estratègia Blockchain de Catalunya, amb l’objectiu de situar el país com a capdavanter en l’ús i el desenvolupament de les tecnologies de registre distribuït. La tecnologia permet mantenir un registre de transaccions permanents, immutable i cibersegur sense necessitat d’intermediaris o autoritat central. Entre altres àmbits, es preveu crear un canal de comunicacions segur entre el Govern i el Parlament i donar suport als tranplantaments d'òrgans gràcies a facilitar les comunicacions segures sobre els pacients.

Es tracta d'una base de dades distribuïda i descentralitzada i encriptada que garanteix les transaccions, les fa irrevocables i transparents. Amb l'ús d'aquestes tecnologies es vol augmentar la transparència i garantir la confiança ciutadana, entre d'altres.

Alguns dels projectes que contempla són un sistema d'identificació verificada que permetrà desenvolupar un model d'identitat digital autosobirana sobre tecnologies blockchain, així com un registre de consentiment que afavorirà i garantirà l'accés de la ciutadania a la prestació de serveis públics proactius i personalitzats.

Aplicacions en la salut, l’energia i l’administració pública

Per exemple, en l’àmbit de la salut, aquesta tecnologia permetrà compartir dades i indicadors biològics entre hospitals per fer una selecció més ràpida i acurada del receptor d’òrgans en casos de trasplantaments. A més, s'habilitarà el dret de donació de dades per part d'un pacient, per tal que una tercera persona pugui accedir al seu historial clínic per poder fer recerca.

També està previst un projecte de suport a la transició energètica impulsant l'autoconsum fotovoltaic i permetent que el ciutadà generi la seva pròpia energia i l'emmagatzemi en bateries. D'aquesta manera, el ciutadà podrà transaccionar l'energia emmagatzemada i rebre a canvi recompenses en forma de criptomoneda. En un àmbit similar, ja està en marxa un projecte que permet que les interaccions de l’Administració amb els agents que participen en la gestió de residus es faci amb tecnologia blockchain.

Per últim, es crearà un canal segur entre el Parlament i la Generalitat que consistirà en un servei web intern per a l'enviament i emmagatzematge segur de missatges i traces. Aquest projecte servirà de prova de concepte de l'ús d'aquesta tecnologia per assegurar les comunicacions entre les dues institucions.

Laboratori de proves dins del Govern

D'altra banda, el Govern crearà un entorn de proves en què els diferents àmbits de la Generalitat i d'altres agents del sector públic puguin provar projectes en un entorn controlat i amb una regulació específica per analitzar-ne el funcionament. Així, es crearà un laboratori de proves dins del Govern, un pla de formació per al personal i un observatori de les tecnologies blockchain i DLT per anar seguint els avenços a escala nacional i internacional en aquest àmbit.

L'estratègia preveu desplegar un programa d'actuacions al voltant de sis eixos: administració, promoció, innovació, ecosistema, talent i regulació. Es busca aconseguir una prestació proactiva, orientar Catalunya com a país de referència en blockchain, impulsar aquesta tecnologia mitjançant centres de recerca, tecnològics i desenvolupament d'entorns d'innovació com el Catalonia Blockchain Livinc Lab, potenciar una nova indústria, generar i retenir talent i analitzar la normativa per definir un marc regulador favorable, entre altres.