Un GPS per a la cirurgia fetal

Sant Joan de Déu, el Clínic i la UPF creen un sistema que aporta més precisió, escurça la durada de la intervenció i redueix la taxa de mortalitat

Intervenció de cirurgia fetal realitzada amb navegació quirúrgica tridimensional | Sant Joan de Déu
Intervenció de cirurgia fetal realitzada amb navegació quirúrgica tridimensional | Sant Joan de Déu
Redacción VIA Empresa
Barcelona
19 de Novembre de 2019

Un equip de professionals de BCNatal, consorci format per l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i l'Hospital Clínic, ha desenvolupat per primera vegada al món un sistema de planificació navegació quirúrgica tridimensional per a cirurgia fetal, en col·laboració amb BCN Medtech de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), segons informen en un comunicat.

Fins ara, l'equip de cirurgia només disposava de l'ecografia per guiar l'entrada a l'úter i el moviment dels estris quirúrgics fins al fetus, mentre que aquest nou sistema li permet més precisió, escurça la durada de la intervenció i en un futur, millorarà els resultats en fer més accessible la cirurgia fetal.

Es tracta d'un GPS que permet arribar al punt a operar de forma ràpida i segura. Quan un fetus presenta una patologia que posa en perill la seva vida i ha de ser intervingut urgentment al ventre de la mare, el cirurgià fetal s'enfronta a un gran repte, ja que ha de decidir de manera molt precisa per on entrarà a l'úter i, un cop dins, té poques referències per moure's amb seguretat.

Intervencions complexes

Aquest nou sistema permet fer una reconstrucció virtual de la placenta de l'embarassada a partir d'una ressonància i una ecografia. Amb aquest mapa 3D de la placenta, abans de la intervenció, el cirurgià fetal disposa d'una visió molt més precisa sobre la situació de la placenta i el cordó umbilical, i ha pogut analitzar quin és el millor punt d'entrada a la placenta per accedir al fetus.

Un cop al quiròfan, el cirurgià utilitza un endoscopi de tres mil·límetres, especialment dissenyat per a cirurgia fetal. La visió dels endoscopis fetals és molt limitada i per això es fa necessari un guiat continu sobre la seva posició dins l'úter. Fins ara això es feia amb ecografia, però el nou sistema permet disposar d'una navegació 3D addicional que proporciona informació que fins ara no es podia tenir. 

El nou navegador és especialment útil per a les intervencions de cirurgia fetal extremadament complexes com, per exemple, les que es fan per corregir la síndrome de transfusió fetus-fetal que es produeix en un 10-15% dels embarassos de bessons monocorials, aquells que comparteixen la placenta.