iBreve, respirar per combatre l'estrès

La startup de Barcelona, ideada per dos extreballadors de Google, desenvolupa un wearable que analitza la respiració de l'usuari per millorar el seu estat de salut

Flavia Edelin and Jacob Wahl are the founders of iBreve
Flavia Edelin and Jacob Wahl are the founders of iBreve
Aida Corón
14 de Desembre de 2016
Act. 16 de Desembre de 2016
Escoltar històries d'emprenedors que deixen la seva feina estable, ben remunerada i amb cert 'prestigi' en la nostra societat, està deixant de ser una cosa nova. El que és sorprenent, però, és que sigui el cas de persones que han estat a les files de companyies punteres com Google, Twitter o Facebook. Aquest és el cas de Flavia Edelin i Jacob Wahl, dos extreballadors del motor de cerca més gran del món, els quals van decidir trencar amb tota la vida que havien construït a la seu de Google a Irlanda per viatjar pel món i "viure la vida" des d'una altra perspectiva. I per marcar-se nous reptes, perquè consideraven que la companyia ja no els oferia res nou.

El seu producte és iBreve, un wearable perquè la ciutadania prengui consciència de la seva respiració. "Vivim en un món massa estressat, som ineficients. Per això vam decidir iniciar un moviment al voltant de la respiració intel·ligent", explica Wahl a VIA Empresa, qui insisteix a dir que és el món occidental el que està més intoxicat i convida la societat a unir-se al moviment.

La respiració contra l'estrès
"El principal problema que tenim és que estem tot el dia davant de la pantalla, asseguts, i durant massa hores en la mateixa posició". Edelin té molt clar que és el context el que ha fet que no respirem bé, que no ens prenguem temps per a nosaltres i que és tot aquest cúmul de mals hàbits el que ens ha portat a patir un estrès continu.



Per solucionar-ho, el wearable que han creat analitza els patrons de respiració, dóna estimacions dels nivells d'estrès i ofereix consells per millorar a través de la seva app. Una de les seves aplicacions pràctiques, explica la cofundadora, es veu en l'ús dels sostenidors per part de la dona: "És una peça que una dona porta cada dia, però que pot fer bé o mal, pot fer que no respirem bé i no ho sapiguem". Així, posant l'aparell als sostenidors, es pot saber exactament quin és el seu efecte i com solucionar-lo.

De Google a l'Índia, per emprendre a Barcelona
Quan Edelin parla dels inicis de la startup, diferencia dues etapes clares: l'experiència laboral al buscador més gran del món i a l'Índia. "A Google vam adquirir tot el coneixement per començar i liderar a escala tecnològica, i en el viatge a l'Índia va ser la gent qui ens va fer obrir els ulls i el fet d'aprendre a respirar. És una cosa del dia a dia, va ser molt inspiracional", assegura.

El febrer del 2016 va ser el punt de partida. Van engegar el projecte i la seva primera destinació va ser el 4 Years From Now: "Volíem parlar amb gent, presentar la idea i tenir un primer contacte". Tot això va ser el feedback necessari, segons Edelin, per donar forma al wearable i pensar ja a treballar en el prototip.

Però l'impuls final va venir donat per la seva participació al programa internacional d'acceleració Imagine IF, organitzat per primera vegada a Barcelona per l'IQS Tech Factory per impulsar l'emprenedoria al sector de les ciències i la salut. Una competició on els creadors d'iBreve van quedar segons i que els ha permès desenvolupat durant els últims 10 mesos el projecte a la capital catalana.

Ara la startup es troba en fase de prototipatge, concretament, creant ja la segona versió. Aquest dimecres iBreve participa en la IQS Tech Fair, la primera Fira Tecnològica de les Startups Industrials que se celebra a Barcelona. De cara al gener, volen arribar a la pròxima edició del 2017 del 4YFN i del Mobile World Congress amb un producte més avançat per testejar-lo al mercat. Un procés que els suposa posar el màxim d'esforços possibles en el hardware.

Tots dos treballen a temps complet en iBreve, la companyia no té cap més treballador i la inversió necessària ha sigut tota pròpia. Ara bé, saben que per fer una passa endavant cal suport extern i diners, dos recursos que sortiran a buscar de cara al 2017. I ho faran a Barcelona, o la resta de Catalunya, una regió que consideren que té prou potencial tècnic, professionals preparats i companyies punteres per convertir-se en actors forts en l'àmbit dels wearables.

Un impuls pel sector sanitari
Els darrers avenços tecnològics han ajudat a millorar l'atenció sanitària, el diagnòstic i el tractament, però és també el sector de la salut un dels que més està ajudant al desenvolupament dels wearables. És un peix que es mossega la cua que, malgrat el creixement exponencial dels darrers anys, encara es troba en fase inicial.

"Els wearables poden aportar molt valor al sector salut, però encara han de millorar molt per convertir-se en dispositius mèdics", assenyala Edelin, "i cal que els metges també hi contribueixin, ells poden ajudar molt a introduir aquestes eines en el sistema i consolidar l'ús de la tecnologia".

Per això, no poden obviar que el nombre de competidors és elevat i que creixerà en els pròxims anys. Tanmateix, Whal recorda que iBreve és l'únic dispositiu capaç de llegir la respiració. "Els nostres competidors no poden mesurar-la, només miren coses com l'alimentació i l'esport. La nostra tecnologia és diferent, és útil per a l'usuari des d'una altra perspectiva", constata.