La tercera edició de l'iFest estrena el programa d'aprenentatge i disrupció per a joves, l'iFest Countdown. La iniciativa, que ja està en marxa i durarà diversos mesos, convida els participants a desenvolupar un prototip que respongui als 12 reptes plantejats per diferents empreses i que serà presentat al Demo Day de l'iFest Zero del 2019, un congrés amb ponències inspiradores, projectes amb solucions a reptes reals i networking per als apassionats de la innovació i la tecnologia. De moment, més de 300 equips de 73 centres s'han sumat al concurs.
Per superar les proves compten amb el suport de la formació en tecnologies i activitats de l'ecosistema emprenedor, a més a més d'un gran nombre de mentors com Aleix Planas, director del BizBarcelona; Marc Bonavia, CEO de Catalonia.com a Silicon Valley; Xavier Verdaguer, emprenedor i fundador de Imagine Creativity Center; Alfons Nonell-Canals de Mindthebyte; Maria Mora de Foment del Treball; Alex Puig de Digital Currency Summit; Cristina Aresté, cap del servei de Gestió de la Innovació de la Universitat Politècnica de Catalunya; Quim Gudayol, director de Nexes, entre d'altres provinents de les mateixes empreses que plantegen els reptes.
El seu suport serà imprescindible per resoldre les qüestions plantejades per les empreses, les quals giren al voltant de la sostenibilitat, la consecució de millores en l'àmbit social i empresarial i la formació del futur. Totes elles han estat plantejades per empreses diferents: ICAEN, Canon, Cuatrecases, Parc Científic de Barcelona, Gremi de Jardineria i Fundació Carl Faust, Atrápalo, Penguin Random House, Schneider Electric, Grup Vodafone, Aïgues de Barcelona, Mobile World Capital Barcelona i Volkswagen Group Espanya Distribució.
A més a més, de diverses activitats i tallers per tot el territori, per tal de mostrar una visió global del sistema, s’estan realitzant visites a centres emblemàtics com el Pier01, el hub tecnològic internacional de referència a Europa; Conector; Netmentora; Barcelona Drone Centre; FabCafé; Centre de Supercomputació de Barcelona; Spaces; Valkiria Hub Space…
Metodològicament, el programa està dividit en quatre fases (Inspiració, Ideació, Prototipatge i Comunicació) que tenen l'objectiu de fomentar la creativitat i conduir els projectes cap a la disrupció. A més a més, durant el procés, treballaran amb dinàmiques i continguts d’innovació disruptiva desenvolupats i validats a Silicon Valley amb l’objectiu d’arribar a una solució final el màxim d’innovadora i viable. L'equip guanyador participarà durant un mes a un programa d’acceleració que permetrà desenvolupar i testejar amb usuaris reals el seu prototip a Sillicon Valley.
L'iFest, el festival de la ciència, la tecnologia i la disrupció, és una iniciativa de la Generalitat a través del programa Catalunya Emprèn del Departament d'Empresa i Coneixement. S'adreça a players procedents de la formació professional, batxillerat i universitats, que es constitueixen en equips i que compten amb un docent o leader (shaker) que els guia en tot el projecte. Al certamen no hi faltaran tecnologies exponencials tals com l'internet de les coses, la nanotecnologia, la intel·ligència artificial i la robòtica, la realitat virtual i augmentada, la biotecnologia i el blockchain.