L’11 de febrer d’aquest 2020 se celebra el Dia de la Internet Segura. Aquesta iniciativa té lloc des del 2005 i actualment s’estén a més de 150 països. A Catalunya, el lema d’enguany és “A Internet, amb civisme”.
Les activitats programades són moltes i es poden consultar a la pàgina de la iniciativa. Els focus de treball tenen múltiples línies: ciberseguretat, ciberassetjament, privacitat, identitat digital, enginyeria social, confiança digital, programari maliciós, etc.
Tots aquests són termes que podeu trobar al diccionari en línia Terminologia de la ciberseguretat. En l’edició actual, hi podem trobar 350 termes relacionats principalment amb els atacs, els mitjans tècnics de seguretat, els comportaments socials i les criptomonedes. Cada fitxa terminològica conté una denominació en català, castellà, francès i anglès; definició, i notes explicatives o exemplificadores quan s’ha cregut convenient.
Si, a més de fixar-vos en els termes relacionats amb la seguretat a Internet, centreu l’atenció en el mateix terme internet, és molt probable que hàgiu notat la tendència creixent en totes les llengües a utilitzar el mot amb minúscula. En català també s’admeten les dues grafies d'aquesta denominació, entenent que responen a concepcions del terme lleument diferents: en majúscula inicial per referir-se a la xarxa com a objecte únic, d'acord amb el tractament dels noms propis; i en minúscula inicial per referir-se a la xarxa com a mitjà de comunicació, paral·lelament a televisió, telèfon o ràdio. Pel que fa al gènere gramatical, tant pot utilitzar-se en masculí com en femení.
L’objectiu del Dia de la Internet Segura és fer una Internet millor, i les xarxes proposen compartir informacions i propostes sobre accions i activitats concretes amb les etiquetes #SID2020,#DiaInternetSegura i #InternetAmbCivisme.