• Innovació
  • Invertir en el mercat immobiliari sense moure ni un dit

Invertir en el mercat immobiliari sense moure ni un dit

Inviertis, startup dedicada a la compravenda d’habitatges amb inquilins, obre la seva primera ronda de finançament, de fins a 500.000 euros

Inviertis és una plataforma per invertir en el mercat immobiliari | iStock
Inviertis és una plataforma per invertir en el mercat immobiliari | iStock
Barcelona
03 de Març de 2020
Act. 03 de Març de 2020

Anar a veure diversos pisos o cases, decidir quina vols comprar i buscar inquilins; esperar que els habitants d’un habitatge que tens en propietat marxin o acabin el contracte, posar la casa o pis en venda i trobar comprador. Els passos per invertir o desinvertir en el mercat immobiliari sovint són pesades i requereixen molt temps. Amb l’objectiu de simplificar-ho i preocupar-se només de rebre’n la rendibilitat, Rebeca Pérez va decidir llançar Inviertis, una startup de compravenda d’habitatges que ja tenen inquilins que hi viuen.

 

El procés és completament online: el comprador no visita l’habitatge ni té contacte directe amb els actuals propietaris. “Tenim moltes trucades de possibles compradors que volen saber si poden treure els inquilins per anar a viure ells a la casa”, explica Pérez. Però els únics compradors que volen a Inviertis són els que busquen fer negoci en el mercat immobiliari: “Per pocs diners que tinguis estalviats, al banc no et fan interessos”.

El projecte d’aquesta plataforma comença a gestar-se al setembre del 2017. La fundadora havia acabat una segona carrera -ADE i gestió de la innovació- després de dedicar-se uns anys a la logística. “Tenia més de 30 anys i dos fills i vaig pensar que tenia dues opcions: posar-me a fer de becària en alguna empresa o muntar-m’ho pel meu compte”, relata Pérez. La segona opció la va convèncer més i, com que ja tenia la idea d’un projecte que havia desenvolupat durant el grau, va tirar endavant. De fet, la base d’Inviertis ve d’un problema personal: “Jo tenia un pis amb inquilins i el volia vendre, però no sabia com fer-ho”.

 

Queden exclosos de comprar a Inviertis els fons, tot i que sí que es comencen a obrir vies per atreure productes seus i que passin a inversors particulars

El funcionament de la plataforma és senzill: els venedors han d’enviar el seu contacte i les dades de la propietat, rebre ofertes i triar la que més els interessa; els compradors tenen un llistat de cases i pisos en què es veu el preu, la rendibilitat que ofereix i el lloguer que paguen els inquilins actuals. “La majoria dels nostres clients són treballadors, germans que s’uneixen per invertir en residencial... gent normal amb 100.000 euros al banc”, indica Pérez.   

Els fons queden exclosos de la possibilitat de comprar a través d’Inviertis. Segons explica Pérez, però, sí que han començat a “obrir vies per atreure producte que pertany a fons i que passin a inversors particulars”. El nombre d’usuaris compradors s’ha gairebé triplicat entre el setembre del 2019 i el gener del 2020. Amb només cinc mesos, han passat de 3.000 a més de 8.000 inversors.  

De 40 a 160 propietats

L'evolució d’Inviertis també ha estat exponencial en el nombre d'immobles amb què compta. Al gener del 2019 van sortir al mercat les 40 primeres propietats que s’oferien a través de la plataforma i, un any després, en tenen 160. “Cada vegada entren més convençuts i jo crec que és perquè anem millorant la reputació i al final el boca orella hi fa molt”, indica Pérez. De moment, operen a tot l’Estat espanyol, però l’objectiu és buscar una internacionalització ràpida de la iniciativa.

L'equip d'Inviertis, la plataforma de compravenda d'habitatge amb inquilins | Cedida

L'equip d'Inviertis, la plataforma de compravenda d'habitatge amb inquilins | Cedida

De fet, la fundadora de la startup assegura que l’any passat ja va fer els primers contactes amb països com Polònia, el Regne Unit i Alemanya. Mentre que el primer és el que ofereix millors circumstàncies per a què una plataforma com Inviertis funcioni, Alemanya ja ha quedat descartat: “Polònia ofereix molt bones rendibilitats per temes impositius, mentre que els alemanys tenen molt poca cultura de fer transaccions online, els costa molt”.

De fet, les diferències entre mercats no només es nota entre països, sinó que cada ciutat és un món, assegura Pérez. “A Madrid venem molt més i els inversors són molt més actius; a Barcelona, no tant”, indica. La seu d’Inviertis és al Tecnocampus -centre adscrit a la Universitat Pompeu Fabra- de Mataró, on van participar en el programa de preincubació. També els va bé, assegura, per captar talent.  

"Polònia ofereix molt bones rendibilitats per temes impositius, mentre que Alemanya queda descartada per internacionalitzar-nos perquè hi ha molt poca cultura de fer transaccions online"

La primera ronda de finançament

Fins ara, Inviertis s’ha finançat amb fons propis i amb la facturació. “Cobrem un 3% del valor de cada immoble, que paga el venedor”, explica Pérez, a més de l'IVA. Però hi ha una segona línia de monetització que ha arribat com una demanda dels mateixos usuaris de la plataforma: la gestió de les propietats. És un servei que han començat a oferir recentment i que inclou les assegurances, les comunicacions, els certificats energètics... i n’arribaran més.

Però per escalar necessiten més finançament i és per això que han obert la seva primera ronda, amb la qual esperen captar entre 300.000 i 500.000 euros. Pérez recorda que durant el 2019 ja havien pensat a fer una ronda, però que van començar a facturar abans del que calculaven i no els va caldre. Amb la injecció que tancaran enguany, l’aventura internacional se’ls farà més suau.