• Innovació
  • Ja són 150 els països afectats pel ciberatac

Ja són 150 els països afectats pel ciberatac

El virus informàtic infecta uns 200.000 ordinadors a tot el món i uns 600 a Espanya

La ciberseguretat encara és una tasca pendent per moltes pimes
La ciberseguretat encara és una tasca pendent per moltes pimes
Agencias
14 de Maig de 2017
Act. 14 de Maig de 2017

L'atac informàtic del passat divendres ha afectat almenys a 200.000 ordinadors de 150 països, segons l'últim recompte elaborat per l'agència policial de la UE, Europol, que adverteix que la xifra podria seguir augmentant aquest dilluns, quan es reprenguin les activitats laborals en moltes empreses.

 

El director d'Europol, Rob Wainwright, ha explicat aquest diumenge en declaracions a la cadena britànica ITV que la particularitat d'aquest atac és que el programari per demanar rescat (ransomware) va ser utilitzat en combinació amb una "funcionalitat de cuc" perquè la infecció s'estengués automàticament.

"L'abast global no té precedents. L'últim recompte és de més de 200.000 víctimes en almenys 150 països i aquestes víctimes són en molts casos empreses, algunes d'elles grans corporacions", ha explicat.

"En aquest moment afrontem una escalada de l'amenaça. Les xifres creixen. Estic preocupat per que les xifres puguin seguir augmentant quan es torni a l'activitat i encenguin les seves màquines en el matí del dilluns", ha apuntat.

Menys de deu empreses clau
L'Institut Nacional de Ciberseguridad (Incibe) ha explicat que s'han confirmat prop de 600 infeccions pel virus WannaCrypt a l'Estat espanyol, de les quals menys d'una desena hauria afectat a empreses estratègiques espanyoles. Això situa a Espanya en el lloc 18 en el rànquing per països infectats.

El Centre de Resposta a Incidents de Seguretat i Indústria (Certsi) treballa amb les entitats afectades, especialment amb Telefónica, per minimitzar i acotar l'abast de l'atac en altres empreses i organismes.

Recomanacions del Certsi
Des del Certsi es recomana seguir informats a través dels canals oficials i mantenir-se pendent de les actualitzacions periòdiques. Actualitzar els equips amb els últims pegats de seguretat publicats pel fabricant. No obrir fitxers, adjunts o enllaços de correus electrònics no confiables, ni contestar a aquest tipus de correus.

S'ha d'extremar la precaució en seguir enllaços en correus, missatgeria instantània i xarxes socials, encara que siguin de contactes coneguts. També protegir els equips amb antivirus, antimalware i tallafocs, i realitzar còpies de seguretat periòdiques de tota informació, especialment de la més sensible o important.