• Innovació
  • "La diabetis representa el 12% de la despesa sanitària mundial"

"La diabetis representa el 12% de la despesa sanitària mundial"

La cofundadora i CEO de SocialDiabetes, Maria Jesús Salido, apunta la medicina personalitzada i les aplicacions mòbils com les eines per millorar l'atenció al pacient i agilitzar el sistema sanitari

SocialDiabetes provides diabetes sufferers with prevention
SocialDiabetes provides diabetes sufferers with prevention
Aida Corón
03 de Maig de 2017
Act. 14 de Novembre de 2017

Des de la seva creació fa sis anys, SocialDiabetes s'ha convertit en una de les aplicacions de referència per als diabètics d'arreu del món. Té usuaris de 20 països diferents, 11 idiomes disponibles i s'utilitza en hospitals com el Sant Joan de Déu de Barcelona i al sistema sanitari britànic. En la indústria farmacèutica, Sanofi, la nord-americana Abbot o el grup italià Menarini també utilitzen l'app.

Tot això és el que els ha donat el bagatge per ser una de les companyies principals al congrés Health 2.0 Europe 2017 que se celebra a Barcelona aquests dies (del 3 al 5 de maig). Ho han aconseguit per la ràpida penetració de l'eina, una fita assolida gràcies al fet que un dels seus fundadors és diabètic. "En Víctor pateix la malaltia i és programador, fa que tinguem una evolució constant i contrastada", afirma la CEO i cofundadora, María Salido.

Ella serà qui presenti a la fira una novetat: "La demo amb la qual els metges poden monitoritzar en temps real la informació dels pacients". Un avenç més per a una aplicació mòbil que ha revolucionat la gestió de la malaltia per, com diu, "ser un producte connectat amb la Internet de les coses, amb glucòmetres, rellotges intel·ligents i Fitbits, perquè els pacients puguin deixar de carregar amb mil trastos".

Tenir un diabètic a l'equip ha estat definitiu per destacar en el mercat?
Sí, marca la diferència amb tot el que fem. La indústria farmacèutica valora aquesta proximitat amb el pacient, tenir diners no et dóna la capacitat d'entendre quin és el teu mercat. Des del punt de vista del producte, pensem en el pacient i el connectem amb el metge. Quan la persona afectada és qui desenvolupa la seva solució, incorpores l'usuari final en el procés i saps que serà una eina útil al 100% perquè es cobreixen necessitats reals. Al final, el fa un producte més atractiu per a tothom, recull les dades que el pacient ha de saber i l'ajuda.

"Tenir diners no et dóna la capacitat d'entendre quin és el teu mercat"

Traslladar la gestió d'una malaltia al telèfon ajuda a normalitzar-la?
La normalitza i fa que sigui tot més discret. Com que tenim connectat el telèfon amb tots els gadgets, et pots mesurar el sucre en sang i tenir el resultat al mòbil o al rellotge, el mateix que fas si vols palar amb algú per WhatsApp o consultar el correu. Ara volem crear una xarxa social pròpia per als pacients per completar l'experiència emocional. Volem connectar el pacient amb tot el que l'envolta, amb la telemedicina, amb la família... per això volem que la xarxa social connecti l'usuari amb tota aquesta comunitat que l'envolta per monitorar la informació.

Quin paper juga la tecnologia en la prevenció de malalties?
En el cas de la diabetis no es pot prevenir, però la tecnologia sí que pot ajudar contra les complicacions. SocialDiabetes manté el pacient en uns rangs saludables i això sí que permet prevenir altres malalties derivades de la diabetis. La nostra vocació és que l'usuari rebi recomanacions personalitzades i que el metge tingui dades de forma agregada que li siguin útils en el seu camp.




Salido i Bautista són l'equip fundador de SocialDiabetes



Un benefici secundari seria generar un estalvi al sistema sanitari?
Per una banda, estalvies despeses al sistema perquè la diabetis representa el 12% de la despesa sanitària mundial. Hi ha països que entren en fallida amb aquesta malaltia. Amb la telemedicina, tens molts avantatges: evites desplaçaments i una videoconferència i l'historial al núvol, el metge pot atendre una persona des de qualsevol lloc. A més a més, entre visita i visita, el metge no sap si el seu pacient està bé o porta un descontrol. Amb SocialDiabetes això no passa perquè el professional té una espècie de quadre de comandament on pot consultar en temps real les dades que els seus pacients van monitoritzant i vigilar aquells que sap que poden tenir alguna complicació o programar-se alarmes.

"Hi ha països que entren en fallida amb la diabetis"

Qui és el principal client, el pacient o el metge?
Es retroalimenten. El primer és el pacient, és qui vol sentir-se segur i troba l'aplicació fent una cerca a Internet. Quan arriba la visita amb el metge, ja no va amb un paper, va amb SocialDiabetes i totes les dades que ha recollit. Aquí és quan el metge coneix l'eina. És una dinàmica que capgira el sistema de sempre, abans eren els professionals mèdics els que ensenyaven al pacient el que havia de fer. Quan aquest pacient surt de la consulta i entra el següent, ara és el metge qui prescriu l'aplicació. És un cercle natural i que ens ha fet créixer, no hem invertit res en màrqueting, tot ha sigut per la gent que ens recomana.

Però les aliances amb la indústria també han estat importants.
Per descomptat. Tenim dos models de negoci. Un és el pagament per descàrrega de la versió premium, que la pot fer el mateix pacient o una entitat o empresa que regala la llicència com a promoció per als seus clients. Pot ser un hospital, una companyia de telefonia mòbil o una comercialitzadora de productes per a diabètics com tenim amb Diabalance. L'altre model està més pensat a explotar les dades i que encara estem explorant. Està pensat, per exemple, per a una asseguradora que vulgui reduir el cost d'assegurar un diabètic.

"Mai considerarem l'usuari un recurs al nostre servei ni el molestarem i sempre serem independents"

Una eina mèdica pot ser útil per a altres mercats?
Si està ben desenvolupada, en el sentit de conèixer bé el pacient, sí. De moment treballem amb les farmacèutiques sobretot, però la idea és anar més enllà. Per ara, som una de les dues úniques aplicacions al món que Abbot permet que faci lectures dels seus pegats per mesurar el sucre en sang. Connectar-se amb nosaltres li permet ser més fort que la competència i captar més informació de la malaltia. Tot això ho fem seguint dues normes: mai considerarem l'usuari un recurs al nostre servei ni el molestarem i sempre serem independents. Mai serem l'aplicació de ningú, però col·laborarem amb tothom.

Heu arribat fins aquí amb fons propis. Arriba tard l'ajuda que la Unió Europea us acaba de concedir?
Mai no és tard per a una ajuda. Hem rebut finançament d'alguns inversors, però poc. Aquesta subvenció és un reconeixement a la nostra trajectòria i capacitat de seguir desenvolupant el model de negoci. Destinarem els diners a internacionalitzar-nos i a desenvolupar el machine learning perquè realment volem arribar a una medicina personalitzada, creiem que és la tendència. La diabetis és una malaltia de dades. Si controles les dades, controles la malaltia.